Образование

До 24 март в Музейко може да видите официалната реплика на скафандъра на Нийл Армстронг

скафандъра на Нийл Армстронг

От 20 януари на българска земя се намира единствената в Европа официална реплика на скафандъра на Нийл Армстронг. Всеки може види космонавтския костюм, с който Армстронг стъпва на Луната, в Детския научен център „Музейко“ до 24 март. Репликата е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм. Тя идва у нас след престой в Природоисторическия музей във Виена (Vienna Natural History Museum).

По случай отбелязването на 50 години от успеха на мисия “Аполо” 11, Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм на Нийл Армстронг (с номер А-7L), създава 15 лимитирани реплики на уникалната космическа екипировка. Юбилеят от полета и новите технологии позволяват днес костюмът да бъде мултиплициран с помощта на 3D-сканиране. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на милиони хора в цял свят не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт.

Скафандърът ще очаква посетителите на Детския научен център с любопитни и малко познати факти, а престоят му ще бъде съпътстван с вълнуващи дейности, които предстоят през следващите месеци.

“Етажът на Бъдещето в Музейко е посветен именно на космическите науки – тук родители и деца могат да видят космическа оранжерия, симулатор за пилотиране, а също така да научат какво е теглото им на различни планети от Слънчевата система. Да се докоснеш до реплика на костюма на Нийл Армстронг означава да станеш част от мисия, променила  завинаги съдбата на хората и живота на планетата Земя. Щастливи сме, че единственият костюм в Европа ще бъде представен при нас!”, разказва Бистра Кирова, директор на Музейко.

Репликата на космонавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“ 11 гостува на Музейко, благодарение на Посолството на Съединените Щати в България, и е предоставена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Музейко е създаден и се финансира от Фондация “Америка за България”.