Наука

До два дни отломките от китайската ракета, излязла от контрол, се очаква да навлязат в атмосферата на Земята (видео)

До два дни отломките от китайската ракета, излязла от контрол, се очаква да навлязат в атмосферата на Земята (видео)

Този уикенд се очаква отломките от китайската ракета, която се намира в неконтролирано връщане, да навлязат в земната атмосфера. В момента Long March 5B се движи с 29 000 километра в час в орбита извън контрол и бавно се спуска към Земята. Последните данни показват, че тя ще приключи пътуването си през следващите два дни. Ракетата бе изстреляна на 29 март, като мисията й бе успешна и изведе първата част на новата китайска космическа станция Tianhe в орбита. Сега към Земята се носи основната степен на ракетата и това се превръща в един от най-мащабните случаи на неконтролирано падане на космически кораб.

Различни космически агенции, правителства и организации следят основната бустерна фаза от момента, когато беше разбрано, че тя е в неконтролирана орбита на 4 май. Специалистите разясняват, че е малко вероятно ракетата да удари земя и най-вероятно ще изгори при повторно влизане или ще се приземи във вода.

Към момента The Aerospace Corporation смята, че това ще е около 23:43 ч. ET в събота, 8 май, (3:43 ч. UTC – 6:43 българско време, неделя сутрин), но отново има 16 часа колебание. Разбира се, в следващите няколко часа тези данни ще бъдат доста по-точно пресметнати.

В този стрийм може да следите на живо къде се намира ракетата в момента:

Ракетата Long March беше използвана за успешното изстрелване на първия модул от китайската космическа станция Tianhe на 29 април. Вместо да се върне на Земята след изстрелването, ракетата беше достатъчно мощна, за да влезе в ниска орбита около планетата.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!