Наука

Доц. д-р Николаева-Гломб: Български учени са дейни участници в световното изучаване на коронавируса (видео)

Доц. д-р Николаева-Гломб: Български учени са дейни участници в световното изучаване на коронавируса (видео)

„Днешните технологии ни позволиха за 6 месеца да постигнем огромен успех в изучаването на новия коронавирус, а българските учени от Националния център по заразни и паразитни болести са едни от дейните участници дори и на световно ниво за изучаването му.“ Това обяви вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб в интервю за БНТ. Тя е ръководител на отдел „Вирусология“ в Национален център по заразни и паразитни болести и допълни, че няма как да се каже, че вирусът отслабва. Единственото сигурно е, че вирусът се променя и учените по света и у нас го изучават.

Ето още какво каза доц. д-р Николаева-Гломб в сутрешния блок на БНТ:

„В момента имаме 32 човека, които са на апаратна вентилация. Това може да е малко като цифра, но това са 32 съдби и 32 семейства, който очакват подобрение. И практически тази цифра расте – до скоро беше 13-14 човека. Това е един вирус, който познаваме само от 6 месеца. Ние се познаваме с коронавирусите от стотина години, но това са други видове в биологичния смисъл на думата. Спрямо този в момента единствените близки видове, които познаваме, са SARS – това е причинителят на тежкия респираторен синдром преди повече от 10 години, и MERS коронавирус. Това са най-близките роднини, които ние относително познаваме.

Вътрешно присъщо свойство на вирусите е да се променят. Ако не се променят, те не биха оцелели. Вирусът със сигурност се променя и това нещо се изучава –включително и в нашия Център. При нас вървят доста интензивни проучвания точно какви са последователностите, какво представлява генетичната информация, заложена във вирусите, които циркулират във България.

Първата лаборатория в България за изследване за новия коронавирус беше именно в Центъра по заразни и паразитни болести. Това беше и учителят на останалите лаборатории. Практически всички колеги, които сега работят в страната и в София, са минали обучение в Националния център.

Безсимптомното изкарване на всяка една инфекциозна болест е много голям обществен проблем. Това са хора, които са клинично здрави, и без позитивен тест няма как да бъде спрян от обществения и трудовия живот. Големите възможности на вирусите са да се адаптират към хората. Вирусът няма сметка да разболее много един човек, защото разболее ли го много, хората ще се приберат и вирусът няма кого да зарази.

Когато започна вирусът в Китай данните бяха, че почти няма безсимптомни носители на вируса. След това за два-три месеца се научихме, че това съвсем не е така. Сега новите публикации съобщават и до 50% е безсимптомно преносителство на вируса.“

Цялото интервю може да видите тук:

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!