Технологии

Домейните в зоната .eu и .ею отчитат устойчив ръст в България през последната година

СуперХостинг.БГ: Досега дигитализацията беше пожелателна, но кризата с COVID-19 я направи задължителна

За цялата 2020 г. 19% от всички новорегистрирани домейни в България са .eu и .ею. Това е увеличение с 6% на годишна база, съобщават от най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Така домейнът .eu се нарежда на трето място по брой нови регистрации сред всичките над 350 разширения, предлагани от хостинг компанията.

Възходящият тренд продължава и през 2021 г., като за първото тримесечие дружеството отчита ръст от 5% повече нови регистрации на домейни от посочените две зони от 2019 година насам. Тенденцията за повишаване популярността на европейските домейни е дългосрочна, като от 2017 г. насам, регистрациите на .eu имена са се увеличили с 20 процента. Показателно в това отношение е също, че 14% от всички активни домейни в СуперХостинг.БГ, считано към май 2021 г. са с разширение .eu или .ею.

„Устойчивият ръст на европейските домейни с разширение .EU у нас показва засилен интерес на българите към имена, които придават на техните проекти европейска идентичност. Резултатът е, че .eu се оформи като още една предпочитана домейн зона, с 14% от всички активни регистрации при нас. Това я превръща в сериозен конкурент на всички останали разширения, включително и най-популярните сред тях“ – посочва Методи Дреновски, управляващ партньор на СуперХостинг.БГ и член на Консултативния съвет на регистраторите на EURid.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!