Образование Олимпийци

Докторантът на INSAIT Христо Венев спечели 3-то място на най-престижния конкурс в сферата на програмните езици

Докторантът на INSAIT Христо Венев спечели 3-то място на най-престижния конкурс в сферата на програмните езици

Тази седмица българският докторант Христо Венев спечели 3-то място на най-престижния конкурс в света за млади изследователи в сферата на програмните езици – ACM POPL SRC, който се проведе в Бостън, САЩ. Христо Венев е един от най-добрите български олимпийци по информатика, спечелил като ученик 4 златни и 1 сребърен медали от най-силното състезание в света – Международната олимпиада по информатика. В момента той е докторант в INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии с научен ръководител проф. Мартин Вечев.

Христо представи работата си по създаването на първия компилатор в света за квантови програмни езици на високо ниво (програмния език Silq), по който той работи заедно със своя научен ръководител проф. Мартин Вечев и научна група от Швейцарската Политехника в Цюрих (ETH Zurich). Неговият проект ще спомогне програмирането на новите квантови чипове и компютри да стане по-достъпно и лесно.

Развитието на квантовите изчисления се счита за едно от най-важните и стратегически технологични направления на бъдещето, в което правителства и компании инвестират милиарди. Пример за стратегическа инициатива, която движи квантовата революция в Европа, е Quantum Flagship на Европейския съюз.

Повече информация за състезанието може да прочетете тук.