EnteR

Доброволци, произвеждащи предпазно оборудване за медиците, стартират кампания за набиране на средства (видео)

В България екип от доброволци адаптира маски за шнорхелинг към ново приложение в борбата срещу COVID-19, следвайки примера на няколко успешни европейски екипа. Това са 15 експерти по 3D принтиране, над 50 хардуерни инженери, над 20 софтуерни инженери, 15 лекари, 15 представители на бизнеса , четирима производители на електроника и други, които се включиха към доброволческата международна инициатива Air Collective.

Независимата доброволческа международна инициатива с идеална цел Air Collective има над 200 участника от повече от 25 страни. Сред инициаторите на Air Collective са обучители от Source Institute и автори на програми във водещи университети като Oxford и UCL, представители на фирми за специализирани финансови услуги в здравеопазването като MedLease, първият научно-технологичен парк в България София Тех Парк, ко-иновационен хъб с физическо и виртуално пространство Resonator, Българската стартъп асоциация – BESCO, студио за архитектура и интериорен дизайн Architechnicals, като в кампанията участват много новатори и ентусиасти. Всички те временно са замразили част от основните си дейности и са посветили времето, средствата и контактите си, за да помогнат в борбата с коронавируса.

На 24.04.2020 инициативата AirCollective започна официална кампания в helpkarma за набиране на средства за покриване разходите за материали за изработването на предпазно оборудване за медицинските специалисти. Всички усилия на участниците в инициативата досега са и ще продължат да бъдат на доброволческа основа.

https://bg.helpkarma.com/campaign/air-collective-predpazni-maski-za-meditsi-1328

Ето какво споделят за кампанията си:

  • Обръщаме се към вас с молба за подкрепа! Битката, която водим е много по-голяма от самите нас и затова имаме нужда от вашата помощ!
  • Целта, която сме си поставили е набирането на 60 000 лв., с които да продължим така нужното за страната ни производство на предпазно оборудване.
  • Нашата цел е да създадем достатъчно оборудване за България, като започнем от защитата на болничните служители в най-голяма нужда, а след това и да стигнем до пациентите с COVID-19.
  • За това се обръщаме към Вас с молба за съдействие и призив да ни помогнете – кой с каквото може – с дарения, със споделяне на информация сред свои познати, с предложения и идеи, с доброволен труд, с връзка с болници в нужда.

Инициативата идва да подкрепи усилията на десетки екипи от ентусиасти от цялата страна, които при обявяване на извънредното положение се захванаха да помагат – кой с каквото може. Маски за гмуркане се превърнаха в респиратори и предпазни средства за COVID-19, инженери се хванаха да проектират машини за обдишване, специалисти занимаващи се 3D принтиране започнаха да произвеждат предпазни шлемове, ИТ специалисти разработиха различни приложение за справяне със ситуацията.

https://bg.helpkarma.com/campaign/air-collective-predpazni-maski-za-meditsi-1328

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!