Технологии

Днес Vivacom стартира първата масова 5G мрежа във всичките 27 областни центъра в България

Днес Vivacom стартира първата масова 5G мрежа във всичките 27 областни центъра в България

Днес Vivacom стартира своята 5G мрежа еднoвременно във всичките 27 областни центъра. Това означава, че всеки абонат на телекома със съвместимо 5G устройство може да го тества безплатно до края на годината. Като от компанията дават по 30 GB месечно интернет трафик на максимална скорост на потребителите с 5G устройства. В момента е осигурено покритие в централните градски части на всичките областни центрове, чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G.

За сега първото устройство, което може да тества мрежата е Huawei P40 PRO. Очаква се до дни това да е възможно и от новите модели на Samsung, Sony, Motorola и другите 5G смартфони.

Първият етап е реализиран чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS). При преминаването от 3G към 4G например, операторите трябваше да запазват сериозна част от честотния спектър специално за клиентите на новата технология, дори те да са незначителен брой. Софтуер-базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично – потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретната необходимост от скорост и капацитет. Това ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на нуждите на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

Като следващ етап Vivacom ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър.

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства.

Потребителите могат да се възползват от прехвърляне на данни с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

И още – благодарение на по-високия капацитет на мрежата от пето поколение, клиентите получават по-надеждна връзка, особено на места с много хора. А за компаниите и държавните институции това означава много по-бързи и качествени електронни услуги, решения за умен град и умен дом, възможност за автоматизирани процеси.

Повече информация за 5G мрежата – възможности и условия за ползване, може да видите тук: https://vivacom.bg/bg/5g

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!