Наука

Днес (21 юни) е най-дългият ден в годината – в 12:13 ч. започва астрономическото лято (видео)

Днес е най-дългият ден в годината - в 06:32 ч. започна астрономическото лято

Днес (21 юни) в 12:13 ч. българско време ще настъпи астрономическото лято. Това е най-дългият в годината, траещ 15 часа и 20 минути за нашите географски ширини. Слънцето е в точката на лятното слънцестоене. Астрофизикът Пенчо Маркишки от катедра „Астрономия“ обяснява някои характерни особености, съпровождащи лятното слънцестоене:

На 21 юни се наблюдава най-североизточният изгрев на Слънцето и най-северозападният му залез. Затова в началото и в края на дните около лятното слънцестоене Слънцето осветява най-добре северните стени и фасади на сградите, северните склонове на планинските върхове и местностите, намиращи се под тях.

По обяд в деня на лятното слънцестоене централното ни светило се издига най-високо в небето – на около 71° над южния хоризонт за нашите географски ширини. Това е моментът от годината, в който предметите хвърлят най-къси сенки – например гномоните на хоризонталните слънчеви часовници. Това всъщност е и причината да настъпи лятото – по-отвесно падащите слънчеви лъчи и голямата продължителност на деня затоплят Северното полукълбо на Земята, докато в Южното започва астрономическата зима.

За разлика от Слънцето, при пълнолуния, случващи се скоро преди или след датата на лятното слънцестоене, пълната Луна е видима най-ниско над южния хоризонт при кулминацията ѝ около полунощ. Например в нощта на 14 срещу 15 юни за наблюдател от София, Луната бе в кулминация в 01:56 часа, на височина само 20° над южния хоризонт. В нощта на 13 срещу 14 юли това ще се повтори почти по същия начин – в 01:46 часа пълната Луна ще бъде само на 20.5° над южния хоризонт.