Наука

Днес настъпи астрономическата зима – най-късият ден трае само 9 часа и 2 минути за нашите географски ширини

Днес, 21 декември, в 12.02 ч. настъпи астрономическата зима. Това е и най-късият ден в годината, който трае само 9 часа и 2 минути за нашите географски ширини. На тази дата Слънцето преминава през точката на зимното слънцестоене. За феновете на астрономията днес също е много вълнуващ ден заради голямо съединение на планетите Юпитер и Сатурн.

Двете най-големи планети от Слънчевата система, Юпитер и Сатурн, ще се сближат видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги видяло като два отделни обекта. Двете планети се сближават на всеки 20 години, но този път ще станем свидетели на едно от най-големите, защото ъгловото отстояние между тях ще бъде едва 6 дъгови минути или 0.1°. Последните почти толкова близки съединения на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г., поясняват от Института по астрономия към БАН. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, в това число и България, попада в най-добрата зона за наблюдение (за нас това приближаване ще бъде най-голямо).

На 21 декември ще наблюдаваме рекордно рядко сближаване на Юпитер и Сатурн (видео)

В действителност сближаването или „сливането“ ще се случи само видимо за нас на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга.

На 21 декември 2020 г. Слънцето в София ще залезе в 16:56 и около 30 минути след това ще забележим светлината на двете планети. Краят на съединението за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила (в 19:17 за София).