Наука

Днес настъпва астрономическата зима – най-късият ден трае само 9 часа и 2 минути за нашите географски ширини

Днес настъпва астрономическата зима – най-късият ден трае само 9 часа и 2 минути за нашите географски ширини

Днес, 21 декември, в 17:59 ч. българско време настъпва астрономическата зима. Това е и най-късият ден в годината, който трае само 9 часа, 2 минути и 41 секунди за нашите географски ширини. Съответно нощите сега са най-дългите – близо 14 часа и 58 мин, съобщава астрофизикът Пенчо Маркишки и катедра Астрономия към СУ. Днес Слънцето ще премине през точката на зимното слънцестоене в съзвездието Стрелец, а по обяд то ще кулминира най-ниско над южния хоризонт – на височина едва 23° 55′ за Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, в 12:24:46 ч.

Обобщено казано Слънцето сега не се издига високо над хоризонта, което всъщност е физическата причина в Северното полукълбо да настъпи зимата.

Днес настъпва астрономическата зима – най-късият ден трае само 9 часа и 2 минути за нашите географски ширини

След 21 декември денят ще започне да нараства, но отначало незабележимо – едва с по няколко секунди на всяка следваща дата. Например на 22 декември за Обсерваторията на СУ денят ще трае 9 часа, 2 минути и 43 секунди, а на 23 декември – 9 часа, 2 минути и 49 секунди. Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие 20 март – с почти 3 минути на всеки следващ ден. Такъв обаче е и темпът на скъсяването на дните около датата на есенното равноденствие 23 септември.

Логично разликата в продължителността на дните е най-голяма на датите на зимното и лятното слънцестоене. На 21 юни тази година денят траеше 15 часа, 19 минути и 39 секунди за нашата обсерватория, т.е. с близо 6 часа и 17 минути по-дълго от днешния ден. Тази съществена разлика всъщност е първопричината за въвеждането на лятното часово време – още през 1916 г. в Европа. Целта тогава е била пестене на суровини и енергия във военновременните условия, чрез по-ефективно използване на дългите летни дни. Вече повече от век споровете „за“ и „против“ тази мярка не стихват, но независимо дали тя ще се отмени или не, ние не можем да променим първоначалната причина, довела до решението за нея – не можем да изравним продължителността на дните в годината!