Наука

Днес е най-дългият ден в годината – в 06:32 ч. започна астрономическото лято (видео)

Днес е най-дългият ден в годината - в 06:32 ч. започна астрономическото лято

Днес (21 юни) в 06:32 ч. българско време настъпи астрономическото лято. Това е най-дългият в годината, траещ 15 часа и 19 минути за нашите географски ширини. Слънцето е в точката на лятното слънцестоене в съзвездието Бик (Телец), близо до границата му с Близнаци. Астрофизикът Пенчо Маркишки обяснява някои характерни особености, съпровождащи лятното слънцестоене:

На 21 юни се наблюдава най-североизточният изгрев на Слънцето и най-северозападният му залез. Затова в началото и в края на дните около лятното слънцестоене Слънцето осветява най-добре северните стени и фасади на сградите, северните склонове на планинските върхове и местностите, намиращи се под тях.

По обяд в деня на лятното слънцестоене централното ни светило се издига най-високо в небето – на около 71° над южния хоризонт за нашите географски ширини. Това е моментът от годината, в който предметите хвърлят най-къси сенки – например гномоните на хоризонталните слънчеви часовници. Това всъщност е и причината да настъпи лятото – по-отвесно падащите слънчеви лъчи и голямата продължителност на деня затоплят Северното полукълбо на Земята, докато в Южното започва астрономическата зима.

За разлика от Слънцето, при пълнолуние, случващо се около началото на астрономическото лято, се наблюдава най-югоизточният изгрев на Луната и най югозападният ѝ залез. За 2021 г. това ще се случи съответно в началото и в края на нощта на 24 срещу 25 юни. През същата нощ в 01:40 ч. (за София) Луната ще кулминира най-ниско над южния хоризонт – на височина само 21° (максимално южно луностоене спрямо небесния екватор за лятното полугодие). С други думи през цялата нощ срещу 25 юни, пълната Луна ще се наблюдава ниско над хоризонта.