Наука

Днес в 23:58 ч. е началото на астрономическата пролет

Днес в 23:58 ч. е началото на астрономическата пролет

Днес (20 март) в 23:58 ч. българско време е началото на астрономическата пролет, а само няколко часа след това – на 21 март в 03:44 ч. ще настъпи пълнолунието. Толкова близки във времето пълнолуние и начало на пролетта ще има отново след 19 години (т.е. след един Метонов цикъл) – през 2038 г. съобщи физикът Пенчо Маркишки. Десет дни по-късно ще преминем към лятното часово време. Това ще стане на 31 март (неделя), когато в 03 ч. ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред.

Ако искате да разберете каква е историята на лятното часове време и кои държави първи са решили да го приложат прочетете ТУК.

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март, а на 31 март местим часовника с час напред

Астрономическата пролет е изравняване продължителността на деня и нощта (заради рефракцията, този ден оптически е с десетина минути по-дълъг от теоретичните 12 часа). Слънцето стъпва на небесния екватор в точката на пролетното равноденствие, преминавайки от южното в северното небесно полукълбо. На този ден то изгрява точно на изток и залязва в точката „запад” на хоризонта, което се случва само два пъти през годината – в дните на пролетното и есенното равноденствия. След пролетното равноденствие изгревите и залезите му ще се изместват към север. Пътят му над хоризонта ще се удължава и денят ще става по-дълъг за сметка на по-къси нощи, което ще продължи до 21 юни, когато Слънцето ще достигне най-отдалечената си от екватора точка на север.

Още интересни астрономически явления може да научите от новата безплатна книга на Пенчо Маркишки „Гид на любителя астроном“ за 2019 г. издадена от Катедра „Астрономия“ към СУ.

От ТУК може да изтеглите безплатно дигиталното издание на „Гид на любителя астроном“ за 2019 г. в PDF формат.

Катедра „Астрономия“ и Пенчо Маркишки представят безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2019-а

Изданието е финансирано със средства съгласно договор Д01-157/28.08.2018 г. с Министерство на образованието и науката за проект за „Регионален астрономически център за изследвания и образование (РАЦИО)“, част от Национална пътна карта за научна инфраструктура (2017-2023 г.). Подкрепа в разработката на част от текстовете е оказана съгласно договор Д01-153/28.08.2018 г. с МОН и договор ДН18-10/2017 г. с Фонд „Научни изследвания“.