Образование Олимпийци

Днес в Шумен стартира един от най-силните турнири по информатика в света – IATI 2018

Днес започна състезателната част на един от най-мащабните турнири по информатика в света.  Това е 10-ия Международен есенен турнир по информатика (IATI), който събира в Шумен 187 състезатели от 8 държави. Учениците се състезават в компютърните зали на Шуменския университет. Междувременно ръководителите на отборите ще вземат участие в работен уъркшоп.

Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи:  младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище. Като в него ще участват 4 от най-добрите 5 държави в състезателната информатика. Това са България, Румъния, Русия и Полша. По брой участници това състезание може да се мери единствено с Международната олимпиада по информатика, където се конкурират над 300 ученици.

В късния следобед на 21 ноември пристигнаха всички отбори, които ще вземат участие в X Международен Есенен Турнир по Информатика (IATI). Ден по-рано организаторите на турнира посрещнаха първите участници от Армения. Това е дебютно участие на арменските джуниъри и синиъри. Техен ръководител е Армен Андреасян – член на международния комитет на Европейската Младежка Олимпиада по Информатика /EJOI/. Втори пристигна старшия национален отбор на Швейцария, чието участие в IATI също е дебютно. Ръководители на отбора са Паскал Сомър и Мартин Чиков – бивш възпитаник на Школа „А&B“.

Ден преди състезателната програма да започне децата и техните ръководители посетиха националния историко-археологически резерват „Мадара“. След като разгледаха серията обекти с религиозно, културно и военно предназначение и основния символ на резервата, скалния барелеф – Мадарският конник, участниците се отправиха към Шуменския университет. Там те тестваха компютрите и сърварите за утрешното състезание.

Медийни партньори на IATI са Шуменска заря, MediaBricks.bg, Телевизия Шумен, Шмоко.bg, Radian.bg и Шумен Отблизo.

Златни спонсори на събитието са Алкомет АД, сребърни – Софтуни, бронзови – Ротари клуб Шумен. Сред спонсорите на ИТ надпреварата са и Лавена АД, BulMag, Телепол, и ПСИТ-35.