Наука Образование

Димитър Чакъров, Йордан Цветков и Николай Георгиев спечелиха конкурса „Млади таланти“ на МОН

Тази година финалът на Националния конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН, се проведе онлайн. В него участваха 21 проекта на над 30 млади таланти в области като биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, медицина, физика. Победителите за 2020 година бяха обявени вчера също онлайн и това са Димитър Чакъров, Йордан Цветков и Николай Георгиев. Конкурсът „Млади таланти“ се провежда от 1999 г. и дава възможност за насърчаване на ученици и студенти, с интерес към науката и провеждането на научни изследвания и иновации.

На конферентното награждаване присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, Константин Делчев от Клуб Млади Таланти, който е и ръководител на българските отбори на ISEF, Expo Sciences Luxembourg и EUCYS, председателят на журито проф. Емил Колев, членове на журито, участниците в конкурса, както и MediaBricks.bg.

Първите награди, които бяха обявени от Константин Делчев са грамоти от Клуб Млади Таланти за разработките с приложен характер на Иван Златанов от НТБГ и на Десислава Димитрова, Едже Зияева и Ивана Великова от СУ – Шумен

Журито присъди и три поощрителни награди в размер на по 1 000 лева на Анна Михалкова, Виктор Колев и Виктория Кирилова. Анна Михалкова е разработила проект, в който търси приложимостта на графите в информатиката и моделирането. Виктор Колев е доказал способността диференциален невронен компютър да разделя обучението от запаметяването. Виктория Кирилова е представила своята научна хипотеза в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Тримата победители в конкурса Димитър Чакъров, Йордан Цветков и Николай Георгиев ще ще представят страната ни в Европейското състезание за млади учени, което за сега е планирано да се проведе през септември в Испания, както и парични премии в размер на 1 500 лв.

Със своя проект Димитър Чакъров, който е ученик в 12-ти клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, предлага нов поглед към „теорията на числата“. Проектът е теоретичен, а работата си по него той по време на интензивна шест седмична лятна школа.

Йордан Цветков, който също е от МГ „Акад. Кирил Попов“, е конструирал четирикрак робот, който се движи автоматично с помощта на специални невронни мрежи. Проектът му е продължение на този, с който представи България на световното изложение на MILSET в Абу Даби миналата година.

Николай Георгиев е в 11 кл. на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – София. Той е създал анализ в областта на биологията, който представя приложението на „PRM1“ – ген, който може да подобри гените при животните. Проектът на Николай е разработен под ръководството на учени от Института по биология и имунология на размножаването на БАН и е стартирал като част от дейност, финансирана по програма финансирана по програма “Образование с наука” на МОН.

„Важно е да развиваме интереса на младите в областта на науката, защото гласът на учените ще се чува все повече в бъдеще. Науката е полезна, а кризата с разпространението на Covid – 19 показа колко важни са учените и тяхната работа за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви Карина Ангелиева в обръщение към участниците в конкурса при онлайн-награждаването. И допълни „Радвам се, че промяната в начина ни на живот не Ви попречи и не ви спря да продължите да работите с ентусиазъм и да развивате вашите идеи“. Тя благодари на журито, научните ръководители, учителите и родителите на участниците, затова че провокират интереса на децата и им дават кураж в първите им стъпки като млади учени.