Образование

Детски център Izzi Start към ЧОУ Izzi Science for Kids представя своя учител Деляна Страшимирова

Детски център Izzi Start представя своя учител Деляна Страшимирова

Детски център Izzi Start към ЧОУ Izzi Science for Kidsкойто отвори врати за любопитни деца от 3 до 5 години, започна с много ентусиазъм своята учебна година. За балансираната двуезична програма, базирана на системата на Cambridge International за ранно детско развитие (Early years Foundation Stage), се грижат опитни учители. С ежедневни занимания по наука, математика, български език, изкуство, танци, готварство и други интересни дейности преподавателите запознават децата с различни аспекти от света около тях.

Подкрепа в това стимулиращо и интересно предизвикателство за децата в Izzi Start е Деляна Страшимирова, която ви представяме днес. Тя е учител с голям опит и изключително внимание към индивидуалните нужди на всеки малчуган. Дeляна подготвя на любопитните експериментатори от детски център Izzi Start интригуващи образователни игри, с които да разкрие пред тях необятния свят на науката и новите знания.

Какво прави различни училище Izzi Science for Kids и детски център Izzi Start? С какво ще помогнат на децата и на родителите?

В  последните няколко години имах шанса да посетя различни детски градини по света в качеството си на обучител на учители. Детски център Izzi Start е първото място, където видях как тригодишни деца препускат забързано по двора, защото искат да влязат и да започнат заниманията си по-скоро.

Децата тук се чувстват сигурни, насърчени да се справят самостоятелно и да опознават света през преживявания, които са интересни за тях и стимулират въображението им. Заниманията по наука в Izzi Start са вълнуващи експерименти, които помагат на децата да развиват креативност, сътрудничество и критично мислене. В ранна възраст малчуганите имат вроден афинитет към науката, тъй като любопитството им е естествено заложено. Заедно с колегите в Izzi Start разпалваме този интерес и помагаме на малките умове да намерят своя път в науката още от най-ранна възраст.

В какво смяташ, че си най-полезна в ежедневието на децата? Каква е твоята роля?

Последните 4 години от своя опит посветих на създаването на стратегия, която да подпомогне учителите в развиването на личностни качества у децата като сътрудничество, постоянство, уважение, адаптивност. Една от основните ми задачи е да формирам социални умения и емоционална интелигентност, които според мен са приоритет в тази възраст. Планирам занимания и подготвям средата около децата, така че да развиват стремежа им самостоятелно да откриват и опознават света около себе си.

Какъв опит имаш в работа с мънички дечица?

Работата с деца е мое призвание. Израснала съм в семейство на преподаватели, които ме вдъхновиха да се занимавам с педагогика. В последните 11 години работих в две международни детски градини, където получих възможност да развия уменията си като учител на деца от 3 до 5 годишна възраст.

Как се предават знания на толкова малки деца?

Важен е личният пример – разбира се, подкрепен с ентусиазъм, любов, търпение, разнообразие и забавно поднасяне на учебното съдържание. В тази посока, приказките са идеален способ и неслучайно често ги използвам в практиката си. Обичам да пиша истории в рими. С тях илюстрирам някои от темите, които изследваме заедно с децата. Главните им герои обикновено са животни. Тях изработвам от вълна. Така образите им спонтанно оживяват, приковават вниманието и провокират по-широк диапазон на детската сетивност. В ранна възраст, от изключително значение е малчуганите да изследват света около себе си разбираемо и чрез близки до съзнанието им похвати. Това ги прави уверени, поддържа интереса им и ги провокира да надграждат непринудено.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!