Наука

Две специални награди за български ученици от Regeneron ISEF 2022 в САЩ

Две специални награди за български ученици от Regeneron ISEF 2022 в САЩ

Тази нощ български ученици получиха две от специалните награди на най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Regeneron International Science and Engineering Fair (Regeneron ISEF). Родните участници печелят признания, които се връчват от водещи световни компании и университети, преди да бъдат обявени наградите от организаторите на най-големия ученически научен конкурс, който се провежда в Атланта, Джорджия. Българските проекти, които заслужиха специалните награди, са на Радостин Чолаков (МГ „Акад. Кирил Попов“) и Илияс Номан (СМГ). По-късно днес се очаква да бъдат обявени и наградите на журито.

Радостин Чолаков (МГ “Акад. Кирил Попов”, 10. кл), най-младият български участник, който някога се е класирал за ISEF получи втора награда на ACM (Association for Computing Machinery) и 3000$. Проектът му представи нова невронна архитектура за класификация на данни, разработена с неговия научен ръководител Тодор Колев. Тя вече е включена в библиотеката tsai и се използва активно.

Илияс Номан (СМГ, 11 кл.), който трябваше без почивка да се яви на конкурса след участието си на балканиадата по математика, получи стипендия за следване в University of Arizona, в размер от 10 000$ на година. Неговият проект изследва т.нар. max-cut проблем в теория на графите. Илияс работи с Александър Иванов и доц. д-р. Станислав Харизанов.

В Regeneron ISEF участват и Христо Тодоров с проекта си Exploring Machine Learning Interpretability by Analyzing Tumor Suppressor Genetic Sequence Data, както и Теодор Кирилов с Software for image analysis of single DNA molecules. Всички те се класираха за международния конкурс, след като спечелиха Панаир на науката и иновациите – Innofair 2022, който се проведе февруари тази година.

Българският отбор се подкрепя от ИМИ-БАН чрез програма “Образование с наука” и проект K-TRIO, както и от Клуб Млади Таланти.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!