EnteR Образование

Два поредни уикенда в София Тех Парк ще има много роботи за образование и състезание

Два поредни уикенда в София Тех Парк ще има много роботи за образование и състезание

В два поредни уикенда в София Тех Парк ще има забавни, образователни и зрелищни дни пълни с роботи. Малки и големи са поканени да участват на 13 септември в Battlebot Tournament 2020, когато ще се проведе турнир за най-бърз, най-полезен на човека и най-комплексен робот. А на 19 и 20 септември ще се проведат „Робо дни 2020“, където ще научим повече за образователната роботика и перспективите пред ученици, родители, учители и компании.

На 13 септември 2020 г. EduBots организира турнир за най-бърз, най-полезен на човека и най-комплексен робот. Събитието се организира в партньорство с Българска асоциация по роботика (PARA), агенцията за иновации Innovation Starter, акселераторксата им програма Innovation Starter Accelerator и домакинството на Sofia Tech Park, TechnoMagic Land и Робо Лига, като автор на правилата в турнира.

Два поредни уикенда в София Тех Парк ще има много роботи за образование и състезание

Трите категории за участие са: Спринт (за най-бърз робот), Помощ на човека (за най-полезен робот), Комплексни решения и изкуствен интелект.  Събитието и участието, както и посещението му са напълно безплатни.  Линк към Google form-а за регистрация в турнира с робот: https://forms.gle/Hfq5cu3aTSZdEvAc6  .

Критерии на журито в състезанието:

 1. Категория „Най-бърз робот“ – в тази категория правилата изискват:
 • Победител е роботът изминал трасето за най-кратко време по възможно най-правата линия
 • Роботът няма право да бута другите участници и да им пречи по време на състезанието
 • Роботът няма право да оставя части по терена
 • Всеки от рундовете може да бъде преигран по съдийска преценка. Например при несработване на отчитащата система, замърсено трасе, намеса на външни фактори;
 • Могат да участват автономни хардуерни роботи с размери до 5 кг.
 • Роботът има право на три опита.
 1. Категория „Комплексни задачи и изкуствен интелект“ – в тази категория правилата изискват:
 • Участниците могат да представят хардуерни или чисто софтуерни решения, в това число и чат ботове
 • Участниците трябва да представят какъв тип софтуер е базиран за решението като изкуствен интелект
 • Ако в решението се използва Google Assistant, Cortana или Siri, е необходимо да се поясни с какво участниците надграждат решението.
 • Използване на тест на Тюринг за ефикасност на чат ботовете.
 1. Категория „Помощ на човека“ – в тази категория правилата изискват:
 • Участниците е нужно да пояснят как техния робот помага на общността
 • Иновативност на разработката
 • В какъв етап от това да бъде представена като готов продукт е
 • Запознатостта на участника с тематиката на своята разработка (защо в тази сфера хората биха имали нужда от робот помощник, проучване за приложимостта на разработката в реалния свят, статистически данни относно процент от обществото който би бил засегнат при наличието на подобно решение на пазара);
 • Стил и дизайн на разработката.

Второто събитие – „Робо дни 2020“ е онлайн двудневно (19-20 септември), безплатно и образователно. То цели да разгледа ролята на образователната роботика и покаже перспективите за ученици, родители, учители и компании. То ще се проведе онлайн на сайта и Фейсбук и YouTube  страницата на PARA – Professional Association of Robotics and Automation, FB & YouTube, в рамките на 19 и 20 септември, в София Тех Парк.

Два поредни уикенда в София Тех Парк ще има много роботи за образование и състезание

По време на „Робо Дни 2020“ преподаватели, младежи, иновативни компании, представители на държавни институции и предприемачи ще представят образователната роботика под нова светлина.

Основен спонсор на събитието е Festo. Събитието се организира с помощта на Robo League Bulgaria, Sofia Tech Park, направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столичната община Innovative Sofia. Сред част от медийните партньори са  дигиталната техническа медия Инженер БГ New, DevStyler, Trending Topics SEE, Uspelite.bg, Business Daily с Димитър Вучев, Българска национална телевизия. БНТ и БНТ 2.

Безплатна регистрация за събитието можете да направите на https://robodays2020.para.expert/

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!