Наука

Двама учени печелят Нобеловата награда по химия за 2021 г. „за развитие на асиметрична органокатализа“ (видео)

Двама учени печелят Нобеловата награда по химия за 2021 г. „за развитие на асиметрична органокатализа“

Днес Кралската шведска академия на науките обяви лауреатите на Нобелова награда за химия за 2021 година. Това са Бенджамин Лист и Дейвид Макмилан „за развитие на асиметрична органокатализа“.Наградата им е за разработването на прецизен нов инструмент за молекулно изграждане: органокатализа. Това оказа голямо влияние върху фармацевтичните изследвания и направи химията по-зелена.

Двама учени печелят Нобеловата награда по химия за 2021 г. „за развитие на асиметрична органокатализа“

Много изследователски области и индустрии зависят от способността на химиците да конструират молекули, които могат да образуват еластични и издръжливи материали, да съхраняват енергия в батерии или да инхибират прогресията на болестите. Тази работа изисква катализатори, които са вещества, които контролират и ускоряват химичните реакции, без да стават част от крайния продукт.

Например, катализаторите в автомобилите превръщат токсичните вещества в отработените газове в безвредни молекули. Нашите тела също съдържат хиляди катализатори под формата на ензими, които изрязват молекулите, необходими за живота. По този начин катализаторите са основни инструменти за химиците, но изследователите отдавна вярват, че по принцип има само два вида катализатори: метали и ензими.

Бенджамин Лист и Дейвид Макмилан са удостоени с Нобелова награда за химия 2021, защото през 2000 г. те, независимо един от друг, са разработили трети вид катализа. Нарича се асиметрична органокатализа и се основава на малки органични молекули. Бързото разширяване на използването на органични катализатори се дължи преди всичко на способността им да предизвикват асиметрична катализа. Когато се изграждат молекули, често се случват ситуации, при които могат да се образуват две различни молекули, които – също като нашите ръце – са огледален образ един на друг.

Химиците често ще искат само едно от тях, особено когато произвеждат фармацевтични продукти. Органокатализата се развива с поразителна скорост от 2000 г. насам. Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън остават лидери в областта и са показали, че органичните катализатори могат да се използват за задвижване на множество химични реакции. Използвайки тези реакции, изследователите вече могат по -ефективно да конструират всичко – от нови фармацевтични продукти до молекули, които могат да улавят светлина в слънчевите клетки. По този начин органокатализаторите носят най -голяма полза за човечеството.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!