Наука

Двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“ от 30 000 лева

Двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“ от 30 000 лева

Днес фондация „Карол Знание“ обяви, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“. Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София. Победителите участваха във второто издание на обучението „Предприемачи в науката“, след което се включиха в конкурса в конкуренция с още 12 млади учени за стипендията от 30 000 лева.

Тази година фондация „Карол Знание“ реши, да подели наградата между д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов заради прекрасното им представяне и отличните им проекти.

Д-р Илиян Попов е гл. асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи „ Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е Екологична батерия Магнезий-Въздух за индустриално приложение. По време на конкурса показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – Магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел – приложение в електрически морски/речен транспорт.

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В конкурса той представи Експериментално Конструкторско Бюро „Фотоника“ с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руски Културно-Информационен Център. Проектът, който ще бъде финансиран със средствата от наградата е Планетариум в София.

17 млади учени завършиха обучението „Предприемачи в науката“, предстои им конкурс за 30 000 лева стипендия

От средата на септември до 27 ноември всяка сряда за тях фондация „Карол Знание“ беше лаборатория за предприемачески знания и умения.

Близо 20 лектори и ментори ги въведоха в теорията и практиката, разказваха успешни и не чак толкова успешни поучителни бизнес истории, развиваха уменията им за презентиране пред инвеститори.

Финалната лекция беше на основателя на фондация „Карол Знание“ г-н Станимир Каролев, който поиска от участниците същото, като в първото издание миналата година – да го направят щастлив с успеха си. Всеки от предприемачите в науката си тръгна със собствен екшън план в три точки, за да продължи да работи по проекта си и след програмата.

14 от участниците в обучението участваха в конкурса „Предприемачи в науката“ на 12 декември с бизнес проекти, базирани на научната им работа и развити по време на програмата.