Наука

Гледайте на живо туристическия полет на Джеф Безос до ръба на Космоса с ракетата New Shepard (видео)

Гледайте на живо туристическият полет на Джеф Безос до ръба на Космоса с ракетата New Shepard (видео)

Днес, в 16 ч. българско време, милиардерът Джеф Безос ще излети с първият полет на туристическата програма на компанията си Blue Origin. Целта е ракетата New Shepard да изведе капсулата с туристите малко над 100 км височина над Земята (Линия на Карман), което се смята за начало на Космоса. При успех този полет ще постави началото на конкуренция между Безос и сър Ричард Брансън за достъпни кратки полети до границата на Космоса. Полетът днес ще трае около 11 минути, като космическите туристи ще се намират в безтегловност около 4 минути, когато ще погледнат Земята от 100 км разстояние.

Тук може да гледате на живо полета на Безос:

Днес на борда освен Джеф Безос ще бъдат – неговия брат Марк, 82-годишната Уоли Фънк, която през 60-е години на миналия век е преминала цялата подготовка за астронавт на НАСА, но така и не успява да полети на мисия до Космоса, и четвъртият пасажер ще е 18-годишният Оливър Деймън, чийто билет бе закупен на търг от бизнесмен за 28 млн. долара. Пътниците не са избрани случайно, защото при успех ще бъдат подобрени два рекорда – за най-възрастен и най-млад човек летели в Космоса.

Изживяването, което програмата на Blue Origin предлага е тип „сафари“. Начина на извеждане в Космоса се различава драстично от конкурента сър Ричард Брансън. Подходът на Blue Origin е класически – ракета изстрелва капсула, в която се намират туристите. Капсулата се отделя от ракетата  и достига границата на Космоса, а ракетата се завръща на Земята и се приземява за ново използване. Капсулата с туристите престоява около 4 минути на над 100 км над Земята, и след това гравитацията си я прибира. Тя ще се приземи с помощта на парашути.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!