Наука

Гледайте на живо скачването на Crew Dragon с Международната космическа станция (видео)

Гледайте на живо скачването на Crew Dragon с Международната космическа станция (видео)

Днес в 17:29 ч. българско време Crew Dragon ще се скачи с Международната космическа станция. След снощното успешно изстрелване на ракетата Falcon 9 с двама астронавти на борда сега ще може да проследите на живо първото в историята скачване на новия пилотиран космически кораб на SpaceX с МКС. Макар че Crew Dragon е проектиран да прави това автоматично, този път скачването ще стане в ръчен режим, за да се тества летателната система на новия космически кораб. Два часа след успешно скачване Робърт Бенкин и Дъглас Хърли ще се качат на борда на МКС.

На Crew Dragon му отнема 19 часа, за да достигне МКС. През това време корабът догонва космическата станция, издигайки постепенно своята орбита, докато достигне 400 километра над Земята.

След като Crew Dragon се скачи с МКС, Робърт Бенкин и Дъглас Хърли ще останат на борда още два часа. Люкът на кораба ще се отвори около 19:45 ч. българско време. Тогава Бенкин и Хърли ще се присъединят към колегата си от НАСА Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които са в орбита от април.

Все още не може да се каже колко ще продължи мисията на двамата астронавти. НАСА и SpaceX не са обявили точна дата за завръщането на Crew Dragon на Земята, но се знае, че мисията им ще продължи между един и четири месеца.

От вестник „Телескоп“ припомнят, че точната продължителност на мисията ще зависи от няколко фактора:

Най-напред, продължителността ще зависи от представянето на Crew Dragon с двамата астронавти на борда. Освен това ще зависи и от следващата мисия с кораб Crew Dragon, която е планирано да стартира по-късно тази година, но вече има определена дата, 30 август, която разбира се, също е под условие в зависимост от представянето на Demo-2.

Едно нещо е сигурно – Crew Dragon има максимален срок от 119 дни, които може да престои в Космоса, поради това, че слънчевите му панели са разчетени за работа толкова време. Така че, крайната дата за завръщане на Земята може да съвпадне с началото на есента.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!