Наука

Гледайте на живо пръстеновидното слънчево затъмнение на 10 юни (видео)

На 21 юни от България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение

Гледайте на живо пръстеновидното слънчево затъмнение, като излъчването започва на 10 юни от 12 ч. българско време. За съжаление, затъмнението дори и частично няма да може да се наблюдава от България, но в този онлайн стрийм ще може да го проследите от различни обсерватории по света. Максималната фаза на пръстеновидното слънчево затъмнение ще настъпи в 13:41 ч., а ивицата му ще премине през Северна Канада – о-в Елисмиър, о-в Гренландия и Източна Русия. По време на максималната фаза ще бъдат закрити 89.0% от площта на слънчевия диск, а останалите 11% от нея ще бъдат видими като пръстен около Луната.

https://youtu.be/qWuUIHYLm28

По време на това затъмнение Луната ще бъде близо до възходящия възел на своята орбита. Максималната фаза ще настъпи 2.3 дни след апогея на Луната през месец юни. Това затъмнение е № 23 от сарос серия 147, включваща общо 80 частични и пръстеновидни слънчеви затъмнения.

Пръстеновидните слънчеви затъмнения се случват, когато Луната е близо до апогея на своята орбита, т.е. когато тя е далеч от Земята. Тогава нашият естествен спътник е с по-малък видим диаметър и по време на пълната фаза на затъмнението не успява да закрие изцяло Слънцето. Поради това периферията на слънчевия диск остава видима като ярък пръстен около Луната.

Характерни моменти на затъмнението

  • Начало на частичните фази: 11h 12m 21s
  • Начало на пръстеновидното затъмнение: 12h 49m 48s
  • Максимална фаза: 13h 41m 57s
  • Край на пръстеновидното затъмнение: 14h 33m 51s
  • Край на частичните фази: 16h 11m 22s
  • Максимална фаза на затъмнението: 0.944.

По време на максималната фаза ще бъдат закрити 89.0% от площта на слънчевия диск, а останалите 11% от нея ще бъдат видими като пръстен около Луната.

На 10 юни ще има пръстеновидно слънчево затъмнение

Пръстеновидно затъмнение с максимална продължителност 3 минути и 51 секунди ще се наблюдава в 13h 41m 58s от място с географски координати 80° 49′ 24″ N и 66° 46′ 30″ W – в Северния ледовит океан, между северозападните брегове на о-в Гренландия и източните брегове на о-в Елисмиър, Северна Канада. Там ивицата, от която ще може да се наблюдава пръстеновидното затъмнение, ще бъде широка 527 km.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!