Наука

Гледайте на живо приводняването в Тихия океан на космическия кораб Orion след мисията му до Луната (видео)

Гледайте на живо приводняването в Тихия океан на космическия кораб Orion след мисията му до Луната (видео)

Днес в 18 ч. българско време НАСА ще излъчи на живо завръщането на космическия кораб Orion. Той ще се приводни в Тихия океан около 19:39 ч. след мисията му до Луната. Orion е част от тестовата безпилотна мисия Artemis 1 на НАСА и ЕКА. Успешното му завръщане ще се случи в близост до остров Гуадалупе. Мисията Artemis 1 стартира на 16 ноември, когато ракетата SLS успешно изведе космическия кораб Orion по пътят му към Луната. Той постигна всички поставени цели, като направи две близки прелитания до естествения ни спътник и достигна далечна ретроградна орбита около Луната. Това бе първият голям тест за бъдещи пилотирани мисии до Луната на НАСА и ЕКА.

Живото предаване на завръщането на Orion може да гледате тук:

В последния ден на ноември НАСА разпространи вдъхновяващо видео, което показва най-зрелищните моменти от мисията Artemis 1 до Луната. В минута и половина са събрани успешното изстрелване на най-мощната в момента ракета SLS, извеждането на безпилотния космически кораб Orion в Космоса и уникалните кадри, които той направи на Луната и Земята, докато достига далечна ретроградна орбита около естествения ни спътник.

Видеото компилира кадри от камерите на Земята по време на изстрелването, камерите на ракетата носител SLS и камерите на самия космически кораб Orion. В момента тестовият полет на Orion е безпилотен, но това е единственият кораб за превозване на хора до Луната, с който човечеството разполага към днешна дата.

Мисията Artemis 1 стартира на 16 ноември, когато ракетата SLS бе успешно изстреляна. Този успех превръща SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса.

На 21 ноември космическият кораб направи близко прелитане покрай Луната. Той премина на 130 км от лунната повърхност със скорост от 8 210 км/ч. НАСА излъчваше на живо сближаването с Луната и зрителите видяха забележителни кадри на Земята и лунната повърхност.

Космическият кораб Orion направи прелитане покрай Луната и засне забележителни кадри (видео)

На 25 ноември космическият кораб Orion достигна целта си и успешно влезе в далечна ретроградна орбита около Луната.

На 21 ноември космическият кораб направи близко прелитане покрай Луната. Той премина на 130 км от лунната повърхност със скорост от 8 210 км/ч. НАСА излъчваше на живо сближаването с Луната и зрителите видяха забележителни кадри на Земята и лунната повърхност. На 16 ноември НАСА успешно изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната. Този успех превръща ракетата SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса. Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната. Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА: Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение. Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.

На 26 ноември Orion счупи рекорда, поставен от Аполо 13, за най-далечно разстояние от Земята на кораб, който може да превозва астронавти. Orion премина рекордното разстояние от 400 171 километра от планетата ни.

На 28 ноември Orion постави нов рекорд за най-далечно разстояние от Земята за кораб, създаден за пилотирани пътувания. На 13-ия ден от своята мисия, космическият кораб бе на 432 210 километра от планетата ни.

На 5 декември космическият кораб Orion направи второ близко прелитане на Луната. Апаратът да премине само на 127 км от лунната повърхност. След това запали двигателите си за кратко и влезе в курс за прибиране към Земята.

 

Това е пътят, който Orion измина между Земята и Луната:

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.