Наука

Гледайте на живо как космическият кораб Orion приближава Луната (видео)

Гледайте на живо как космическият кораб Orion приближава Луната (видео)

Гледайте на живо как космическият кораб Orion се приближава до Луната по пътя си към далечната стабилна ретроградна орбита на хиляди километри отвъд естествения спътник на Земята. Апаратът е част от първата тестова безпилотна мисия Artemis 1 на НАСА и ЕКА. Около 15 ч. българско време космическият кораб Orion ще премине само на 130 километра от лунната повърхност. След това той ще се отправи към далечната орбита на 64 000 от Луната, където трябва да пристигне на 25 ноември.

На 16 ноември НАСА успешно изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната. Този успех превръща ракетата SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса.

Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната.

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.