Наука

Гледайте на живо изстрелването на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (видео)

Гледайте на живо изстрелването на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (видео)

Днес в 14:20 часа българско време трябва да бъде изстрелян космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (James Webb Space Telescope). Това е един от най-важните космически уреди за научни изследвания на нашето време, който трябва да наследи „Хъбъл“ и надгради достиженията му.

Гледайте на живо изстрелването тук:

 

 

Той ще бъде изстрелян с ракетата Ariane 5, като целта му е да достигне орбита на разстояние 1,5 млн. км от Земята в точката Лагранж L2 на системата Слънце-Земя.

В рамките на 15 дни след извеждането му в Космоса телескопът ще се разгъва поетапно. Успехът на мисията по изстрелваното ще може да е пълен едва след като се разгъне и с контролирано използване на двигателите си се разположи на правилното място за неговата планирана орбита. Ако днес бъде изстрелян – това означава, че в края на януари ще знаем дали всичко е успешно.

Основните задачи на „Джеймс Уеб“ са е търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив, изучаване на формирането и еволюцията на галактиките, звездите и планетарните системи като такива, изследване на планетарни системи и определяне на атмосфера и откриване на екзопланети.

Въпреки масата на апарата, равняваща се на половината от тази на „Хъбъл“, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър) за събиране на светлина, в сравнение с него.