Наука

Георги Иванов с видеопослание към децата: Убеден съм, че вие ще летите в междупланетното пространство (видео)

Днес, 41 години, след паметния 10 април 1979 г. първият български космонавт Георги Иванов се обърна с кратко видеопослание към децата: „Бъдещето на човечеството и развитието на космическата наука и техника принадлежи на вас“. Заедно с това Георги Иванов сподели и редки снимки от подготовката на историческия полет.

„През миналия век се роди и разви авиацията, а в средата на века човечеството започна покоряването на Космоса. През 1961 година съветският космонавт Юрий Гагорин първи излетя в Космоса. А през 1969 година гражданинът на САЩ Нийл Армстронг стъпи на Луната. От тогава до сега се осъществиха десетки международни космически полети на Международната космическа станция.

Българската космическа наука и техника е съпричастна към тези постижения и днес наша космическа апаратура е на борда на МКС.

Бъдещето на човечеството принадлежи на вас, в това число и по-нататъшно развитие на космическата наука и техника. Убеден съм, че вие ще летите в междупланетното пространство. И ще покорите близки и далечни планети.

Желая ви преди всичко здраве и нови успехи!“

 

 

На 10 април 1979 година Георги Иванов заедно с командир Николай Рукавишников излитат с кораба „Съюз-33“. На около 3 км от станцията „Салют-6“ по време на маневри отказва основният двигател, а резервният е наранен. Това налага спускането да стане по балистична траектория, каквато корабите „Съюз“ не са използвали дотогава. При балистически спуск човешкото тяло понася огромно налягане – теглото се увеличава 8-9 пъти. По време на тренировки претоварването е 8 единици за 30 секунди. При тяхното спускане е по-високо, и то в продължение на 2 минути и половина. Въпреки че „Съюз-33“ не постига целта си, в науката няма провалени мисии. Заради повредата техният полет успява да донесе много ползи за бъдещето на космонавтиката.

Само преди няколко дни Георги Иванов направи видеопослание към българите за изолацията: „Ще се справим, корав народ сме!“.