Наука

Георги Иванов с видеопослание към българите за изолацията: Ще се справим, корав народ сме! (видео)

Георги Иванов с видеопослание към българите за изолацията: Ще се справим, корав народ сме! (видео)

Днес първият български космонавт Георги Иванов отправи видеопослание за социалната изолация и как да се справим с нея. Той разказва, за това как космонавтите и астронавтите се справят с изолацията в условията на безтегловност. Георги Иванов призовава да си останем вкъщи и уверява, че ще се справим, тъй като сме корав народ!

Георги Иванов (със съкращения):

„Светът и ние – българите сме в непозната, нова ситуация, неизживявана дори и от представителите на по-възрастното поколение. Човекът е социално същество и това е мъчително за всички нас, но трябва да се справим. Неприятно е, но трябва да оцелеем, братя българи.

В тези дни редовно си мисля за моите колеги астронавти и космонавти, които и сега работят на Международната космическа станция в условията на безтегловност по 6 месеца в ограничени размери – по-малко от една гарсониера. Има сред тях и отличници, които са стояли и живели в орбита повече от една година

Валери Поляков – 438 денонощия на борда на станция МИР 1994 г. – рекорд. Той е жив и здрав! Често му задават въпроса как се издържа толкова време в условия на безтегловност, а той неизменно отговаря – намираш си работа.

Макар и различна ситуацията, социалната изолация е близка. Ако излезеш от дома си най-много да те глобят, а горе в орбита няма къде да ходиш.

Основното е човек да се самоизолира и спазва наложените ограничения, така както ги определя ген. проф. Мутафчийски. По този начин ще запазим нашия и на близките ни живот и ще изразим нашата най-голяма благодарност към хората, които са на първа линия в борбата с COVID-19.

Ние ще се справим, тъй като сме корав български народ.

Сега трябва да намерим нещо интересно за правене, което да ни държи постоянно вкъщи. Аз например се върнах към любимите си книги като „Малкият принц“ и по-често се чувам с приятели и роднини.

Трябва ни и ежедневна физкултура. Горе на МКС нашите колеги по социална изолация спортуват по два часа на ден. Ако около вас има деца, които естествено по-трудно оцеляват в социалната изолация, упражненията с тях могат да се превърнат в забава и положителни емоции.

Бъдете живи и здрави, и най-важното стойте си вкъщи!“

Вижте цялото видеопослание тук:

#останетесивкъщи

Публикувахте от Космонавт Георги Иванов – Cosmonaut Georgi Ivanov в Сряда, 8 април 2020 г.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!