Наука Олимпийци

В 5 български града ще се проведе майсторски клас на ЦЕРН за гимназисти

5 града в България ще са домакини на майсторски клас на ЦЕРН за гимназисти, които обичат физиката

През 2019 г. българските ученици отново са поканени да участват в международен майсторски клас на ЦЕРН, който ще се проведе в 5 града в страната. Това са Варна, Козлодуй, София, Смолян и Дупница. Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, и с подкрепата на Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

В майсторския клас на ЦЕРН в България учениците ще извършват измервания по данни на експеримента CMS. След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците ще направят сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Това е ден за научни изследвания на учениците, на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието учениците ще могат за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици.

Тази година майсторският CMS клас на ЦЕРН ще се проведе последователно в няколко града в страната на датите, както следва:

Варна – 7 март 2019 – за учениците от Варна и близки населени места (Добрич, Шумен) – в НАОП “Н.Коперник”, Варна

  • Координатор – г-жа Свежина Димитрова
  • 30 ученика

Козлодуй – 11 март 2019 – за ученици от Козлодуй – в Професионалната гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов”, Козлодуй

  • Координатор – г-жа Надежда Ранделова и г-жа Дияна Паунова
  • 30 ученика

София – 26 март 2019 – за учениците от страната – във Физическия факултет на СУ “Кл.Охридски”, София

  • Координатори – проф. Бойка Анева и гл.ас. Румяна Хаджийска, доц. Борислав Павлов
  • 40 ученика

Смолян – 9 април 2019 – за учениците от Смолян и близки населени места (Златоград) – в EГ “Иван Вазов”, Смолян

  • Координатори – г-жа Елена Костова, г-жа Теменужка Пенева и г-жа Росица Въргова
  • 30 ученика

Дупница – 15 април 2019 – за учениците от Дупница и близки населени места (Кюстендил) – в ПГ “Христо Ботев”, Дупница

  • Координатори – г-жа Силвия Боянова и г-жа Силвия Стойчева
  • 30 ученика

Начало на майсторския клас е 10:00ч., видео конференцията е в 17:00ч. Подробната програма ще бъде обявена допълнително. Водещ принцип при избора на участниците ще бъде техният интерес към физиката и науката като цяло. Учителите – координатори ще подберат участниците в майсторските класове в отделните градове.

Учениците от София ще трябва да се регистрират на сайта https://indico.cern.ch/event/785187/ като попълнят регистрационната форма. Броят на участниците е ограничен до 40. Те ще бъдат приемани по реда на тяхната регистрация. Останалите свободни места след крайната дата на регистрация ще бъдат допълнени до 40.

За учениците от страната, които ще участват в майсторския клас на ЦЕРН в София, са осигурени две нощувки (на 25.03. и на 26.03.) и храна в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади, бул. Драган Цанков 21А, 1113 жк Изток, София.

Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG.

Още информация ТУК!

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!