Образование Олимпийци

В Шумен ще се проведе един от най-мащабните турнири по информатика в света

В Шумен ще се проведе един от най-мащабните турнири по информатика в света

Един от най-силните турнири по информатика в света ще се проведе в Шумен от 21 до 25 ноември. Това е 10-ия Международен есенен турнир по информатика (IATI), който събира 187 състезатели от 8 държави, заяви Бисерка Йовчева, която е председател на организационния комитет на турнира. Тя допълни, че по брой участници това състезание може да се мери единствено с Международната олимпиада по информатика, където се конкурират над 300 ученици. За това смело може да се каже, че турнирът в Шумен е едно от най-мащабните състезания в света. Като в него ще участват 4 от най-добрите 5 държави в състезателната информатика. Това са България, Румъния, Русия и Полша. Единство липсва Китай, но вече и те проявяват интерес към турнира.

Паралелно с надпреварата ще се проведе и уъркшоп посветен на методика за обучение на деца с върхови постижения в информатиката. На него се очакват доста интересни гости от различни държави.

Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи:  младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище. Разбира се, България ще се възползва от домакинството и ще има няколко отбора от страната ни.

И тази година домакин на турнира ще е Община Шумен, а негов патрон Любомир Христов, кмет на града. Председатели на организационния, научния и технически комитети са съответно Бисерка Йовчева, Емил Келеведжиев и Антон Шиков. Организатори на турнира са Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б. Партньори на IATI са Министерство на Образованието и Науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Районно управление на образованието – Шумен и Мусала Софт.

Бюджетът на турнирите по информатика в Шумен е в размер на около 25 000 лева. Традиционно провеждането им се обезпечава със средства от спонсори. През тази година общинската администрация в града осигурява 7 000 лева от общия бюджет, а заедно с университета в Шумен – и логистична подкрепа за провеждането им.

Медийни партньори на IATI са Шуменска заря, MediaBricks.bg, Телевизия Шумен, Шмоко.bg, Radian.bg и Шумен Отблизo.

Златни спонсори на събитието са Алкомет АД, сребърни – Софтуни, бронзови – Ротари клуб Шумен. Сред спонсорите на ИТ надпреварата са и Лавена АД, BulMag, Телепол, и ПСИТ-35.

Още информация може да отриете на сайта на турнира – www.iati-shu.org