Олимпийци

В Шумен се състезават 180 ученици от 9 държави в силния Международен есенен турнир по информатика – IATI

180 състезатели от девет страни пристигнаха в Шумен, за да вземат участие в XI Международен есенен турнир по информатика – IATI. Отборите от Азербайджан, Армения, България, Казахстан, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна се състезават в единствения по рода си турнир, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша възраст за ученици от гимназиална степен на средното училище.

Днес е първият състезателен ден, а вчера състезателите тестваха компютрите за IT надпреварата в Шуменския университет. Като преди това посетиха Исторически парк Неофит Рилски на традиционно организираната екскурзия за сплотяване на участниците.

Припомняме, че тази година IATI е под патронажа на Президента на Република България  Румен Радев. Организатори на събитието са Община Шумен, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б. Председател на организационния комитет на състезанието е Бисерка Йовчева. Партньори на проявата са Министерството на образованието, Районното управление по образование, Исторически парк Неофит Рилски и Мусала-Софт.

Медийни партньори на турнира са вестник Шуменска заря, Радио Шумен, Телевизия Шумен, Шмоко.бг, ШУМ.БГ, 24Shumen, Shumenonline, Infoshumen, RADIAN и MediaBricks.bg.

Спонсори на проявата са Телепол, IT PARTNER, ПСИТ 35, Лавена, Булмаг, Златен век. Бронзови спонсори на IATI 2019 са Ротари клуб Шумен, PEERASISST, HERTI, SOFTUNI, сребърен – DREAMIX, а златен Алкомет.