В събота стартира Задругата на науката и любопитството в TechnoMagicLand
TechnoMagicLand

В събота стартира Задругата на науката и любопитството в TechnoMagicLand

TechnoMagicLand е територия за децата и пораснали деца (тип възрастни с любопитство в погледа). В събота на площ от над 1300 кв.м. се отваря вратата на науката и знанието в близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии – т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето. Те ще разгадават загадките на физиката, математиката, химията, компютрите и изкуствения интелект, ще придобиват нови знания и ще виждат как на практика работи науката.

TechnoMagicLand е проект на една от утвърдените български софтуерни компании „ТехноЛогика“ и се осъществява в партньорство със „София Тех Парк“ АД. Инвестицията на „ТехноЛогика“ за експериментите до момента надвишава 750 хил. лева. В устава на съвместното дружество е заложено то да реинвестира печалбата си, ако има такава, а всяка година 30% от експонатите ще бъдат подменяни.

Всеки посетител на TechnoMagicLand получава достъп до експозицията след заплащането на входен билет и депозит за идентификационна гривна. Тя е валидна 4 часа и освен за влизане, служи и за събиране на точки от посещението. Точките дават възможност за участие в класации за най-добри постижения. След връщането на гривната на рецепцията, посетителят получава депозита си обратно.

За да бъде отчетено посещението на всеки експеримент, гривната трябва да се доближи до местата, обозначени с черно кръгче. Кратък звуков сигнал и примигване на светодиода в центъра показват успешна регистрация и получаване на точка.

Допълнителни точки за успешно изпълнение се получават на част от експонатите, които включват определени задачи за време и постигане на определена цел.

Получените точки формират класация за отделния експонат и едновременно с това се добавят към вече натрупаните до момента точки на посетителя. Класациите за отделните експонати се показват на екраните им, а общoтo класиране е достъпно на сайта на TechnoMagicLand.

Натрупаните точки от посещението могат да бъдат запазени в личния профил на посетителя с кода от касовата бележка. Въвеждането се извършва на сайта ни в секция „За деца“/ Вход/Регистриране на точки или на адрес www.technomagicland.com/points.

Особено популярни сред първите гости на парка – деца и ученици на възраст от 7 до 15 години, се оказаха експериментите с гигантски сапунени мехури, виртуалната реалност и единствена в София зона с криви огледала. Акцентът в TechnoMagicLand обаче са експонатите, които дават на посетителите възможност да се запознаят с основни природни закони като сили на триене, магнетизъм, смесване на цветовете, оптични илюзии и др., както и с технологичния напредък от последните години чрез 3D сканиране и принтиране, програмиране на роботи и изкуствен интелект, дигитализиране на звук, сглобяване на компютър. Центърът е свободна селфи зона, така че представителите на дигиталното поколение да се чувстват у дома си и да споделят емоцията с приятелите си.