Над 500 световни учени, специалисти и студенти участват в конференцията CHEP 2018
Наука

В София 575 водещи световни учени участват в конференцията CHEP 2018

За първи път България е домакин на международна конференция по компютърни методи и технологии във физиката на високите енергии и ядрената физика (CHEP 2018). Научното събитие обединява световни експерти – 575 водещи учени, млади специалисти и студенти от цял свят участват в конференцията, която започна на 9 юли 2018 г. в Националния дворец на културата и ще продължи до 13 юли, съобщава сайтът на БАН.

XXIII международна конференция (Conference on Computing in High Energy and Nuclear Physics) е водеща в областта на изчисленията във физиката на високите енергии (ФВЕ). Областта  на ФВЕ е допринесла за редица големи открития, сред които бозонът на Хигс – масивната скаларна елементарна частица, последната предсказана в рамките на Стандартния модел. Нейното съществуване е потвърдено през 2012 г. от експерименталната програма на големия адронен ускорител (LHC) в ЦЕРН. Наблюденията на подобни изключително редки феномени са затруднени от други добре изучени фонови процеси. За да се направят научни открития, се обработва голям обем от информация, като до 2017 г. са набрани около 1 екзабайт (1024 PB) данни. Очаква се те да се увеличат 100 пъти в периода 2018 – 2028 г.

Сред основните акценти са пленарни доклади по квантови компютри, машинно самообучениe, изчислителни машини в невробиологиятa, блокчейн технологии, облачни технологии и работа и анализ на големи обеми от данни.

Конференцията се провежда за първи път в Югоизточна Европа след Сан Франциско (2016 г.), Окинава (2015 г.), Амстердам (2013 г.) и Ню Йорк (2012 г.), като домакинството се избира на ротационен принцип.

При откриването на конференцията председателят на БАН акад. Ревалски обяви, че предстои да бъде изграден нов център за върхови постижения в областта на информатиката, комуникациите и технологиите, който ще се координира от Института за информационни и комуникационни технологии на БАН.

Етикети: