Наука

В нощите около 21 и 22 април ще наблюдаваме максимума на метеорния поток Лириди

През нощите на 22 и 23 април е максимумът на метеорния поток Лириди

Тази пролет максимумът на метеорния поток Лириди ще бъде на 22 април около 16 ч. българско време с до 18 бързи метеора за час. Това е един от най-старите наблюдавани и действащи всяка година метеорни потоци. За наблюдение от България са най-подходящи нощите на 21 и 22 април, точно преди разсъмване, заради ярката Луна през останалото време на нощта, обясниха астрофизикът Пенчо Маркишки и катедра „Астрономия“ към СУ.

Тъй като за България тази година максимумът се пада през деня, най-близкото удобно безлунно време за наблюдение ще бъде в последните часове на нощта на 21 срещу 22 април – преди разсъмване. През останалото време от нощта Луната ще пречи на наблюденията. Към края на нощта на 22 април Луната ще бъде във фаза 5 дни преди пълнолуние и ще залезе за София в  04:26 ч. От този момент до около 05:30 ч. (т.е. до развиделяване) условията за наблюдение ще бъдат добри, разбира се – ако и метеорологичните условия са добри. На 22 април Слънцето ще изгрее за София в 06:34 ч.

Потокът Лириди е активен от 16 до 25 април всяка година. Тогава Земята, обикаляйки по своята орбита около Слънцето,  преминава през метеорни роеве (облаци от космически частици), отделили се от дългопериодичната комета C/1861 G1 (Thatcher) /Тачър/, с период около 415 години. За последен път тази комета е преминала през перихелия си на 3 юни 1861 г.

Кои са всички забележителни астрономически явления през 2021 година и как да ги наблюдаваме може да научите от астрофизика Пенчо Маркишки и катедра „Астрономия“ към СУ ТУК.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!