Наука

В коледните вечери ще наблюдаваме парад на планетите – Юпитер, Сатурн и Венера

В коледните вечери ще наблюдаваме парад на планетите - Юпитер, Сатурн и Венера

Във вечерните часове на коледните дни от България ще може да се наблюдава малкият парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, който привлича вниманието на астролюбителите от началото на декември. Астрофизикът Пенчо Маркишки и катедра Астрономия към СУ обясниха, че за Източна България подходящото време за наблюдение ще започва от около 17:20 ч., а за Западна – от около 17:35 ч. Небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт. По-ярките от тези три планети – Юпитер и Венера започват да се виждат още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно – във вече напредналия полумрак.

За разлика от началото на декември, сега към парада се е присъединил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно видимата планета – ще бъде много ниско на югозапад в заревото след залеза и ще залязва първи. Планетите ще се виждат в почти права линия покрай еклиптиката. Ъгловите отстояния между тях на Бъдни вечер ще са както следва:

  • Юпитер – Сатурн: 18° 02′;
  • Сатурн – Венера: 15° 19′;
  • Венера – Меркурий: 9° 22′.

Най-ярка е Венера – от –4.5 mag (видима звездна величина). Гледана през телескоп или с мощен бинокъл тя ще изглежда като тънък сърп – с едва 8.5% осветен диск на Бъдни вечер.

На 9 януари 2022 в 02:48 ч. българско време Венера ще бъде в долно (вътрешно) съединение със Слънцето по еклиптични дължини, което ще рече най-близо до Земята – на 39 771 382 км от нас. Тогава обаче тя ще бъде невидима. Затова точно тези вечери са най-удобното време да наблюдаваме Вечерницата във вид на тънък сърп.

Сега Юпитер е втори по яркост – от –2.2 mag. Сатурн, намиращ се между първите две планети, е най-слаб – от +0.7 mag.

Картата показва небето над югозападния хоризонт на 24 декември в 17:45 ч. за наблюдател от района на София.

В коледните вечери ще наблюдаваме парад на планетите - Юпитер, Сатурн и Венера