Наука

В БАН откриха изложба за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

В БАН откриха изложба за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

Днес в Българската академия на науките беше открита изложба, посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. Експозицията е на Централната библиотека на БАН и представя произведения, съхранявани в продължение на 150 години.

Експозицията включва Вазови творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, а впоследствие Българската академия на науките, както и първите издания на някои от тях. Показани са преводи на „Под игото“ на полски език от 1895 г., на „Чичовци“ на чешки език от 1949 г. „Под игото“ на немски език от 1918, „Разкази и повести“ на немски език от 1917 г., превод на френски език на разказа „Иде ли?“ от 1921 г. в списанието „Nouvelle revue“, както и издание на стихотворението „Радецки“ от 1878 г., поредицата „Походна войнишка библиотека“ (1917–1918), с гл. ред. проф. Иван Д. Шишманов, издавана от Щаба на действащата армия.

Изложбата във фоайето на БАН (ул. „15-ти ноември“ 1) продължава до 9 август.

В БАН откриха изложба за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

По-рано през деня учени от Българската академия на науките се включиха в празнично шествие, което премина покрай къщата на Иван Вазов и завърши пред паметника на Вазов  в градинката на ул. „Раковски“. Пред Народния театър беше открита изложба на партньорите на честванията – БАН, Столична община и Народния театър.

Творчеството на Иван Вазов е непреходно, емблематична част от националната ни литература, която свързва настоящето с героичното ни минало, възвишените идеи на Възраждането и историята на младата българска държава. Това каза на откриването председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и допълни, че изложбата показва многоликата същност на Иван Вазов.

 

Етикети: