Въпроси и отговори относно коронавируса. Какви са симптомите, как да се предпазим и кога да се изследваме?
Наука

Въпроси и отговори относно коронавируса. Какви са симптомите, как да се предпазим и кога да се изследваме?

Какво представлява новият коронавирус 2019-nCov? Колко лесно се разпространява, как да се предпазим, какви са симптомите и кога трябва да се изследваме? Министерство на Здравеопазването и Регионалните здравни инспекции са публикували съветите на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус…

Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov?

Новият Коронавирус 2019-nCov, временно наричан 2019-nCoV, е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека.

Как се предава вирусът? Колко лесно се разпространява?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, сега вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Какви са симптомите на 2019-nCoV

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

  • треска
  • кашлица
  • затруднено дишане
  • мускулни болки и
  • отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми. Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV

Кога трябва да се изследвам за 2019-nCoV?

Ако имате

  • остра респираторна инфекция – внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане

И през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били:

  • в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с Коронавирус 2019-nCoV, или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV,
  • или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Какво трябва да направя ако съм имал контакт с някого с Коронавирус 2019- nCoV?

Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет.

Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Маските за лице ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Какво да правим в самолет или на летище?

Ако се установи, че случай на 2019-nCoV е бил в самолет здравни власти ще се свържат с хората, изложени на риск. Рискът от заразяване в самолет не може да бъде изключен, но в момента се счита за нисък за отделните пътници. Рискът да се заразиш на летище е подобен на всяко друго място, където се събират много хора.

Защо завръщащите се от Китай хора не се проверяват за коронавирус 2019-nCoV на летището?

Доказателство, че проверката на хората на летището (известна като скрининг при влизане) не е много ефективна за предотвратяване на разпространението на вируса, особено когато хората може да не проявяват симптоми или симптомите на заболяването са много подобни на тези за други заболявания и времевата линия съвпада с повишената активност при сезонен грип в ЕС и в Китай. Обикновено се счита за по-полезно да се предостави на пристигащите на летищата ясна информация какво да правят, ако развият симптоми след пристигането си.

ТУК е пълният текст на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!