Наука Образование

Всички са победители от четвъртия училищен фестивал „Роботика за България“

Всички са победители от четвъртия училищен Фестивал „Роботика за България“

На 15 юни 2019 г. се проведе четвъртият Фестивал „Роботика за България“, където ученически отбори по роботика представиха своя екип, разработен проект и LEGO робот. Състезанието събра общо 220 участници: 177 ученици и 43 ментори от 15 населени места. Отборите се състезаваха в четири направления: робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на научно-изследователски проект. В различните направления учениците изпълняваха мисии с конструираните от тях роботи и показаха умения за работа в екип, умения за решаване на проблеми, следвайки научно изследователски подход, стратегическо мислене и умения за програмиране. Програмата „Роботика за България“ е по инициатива на развойния център на SAP Labs в България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ от 2015 г. насам.

В началото на годината за участие в това издание на „Роботика за България“ се регистрираха 97 отбора от 35 града и 4 села, на третия етап успешно предадоха задания 73 отбора, като от тях до фестивала достигнаха 30-те най-добре подготвени. Тази година надпреварата се проведе в три дивизии: Премиер – в която са отборите и менторите, които имат повече от два сезона опит; дивизия A – в която са отбори с поне един сезон опит, и дивизия Б – в която са най-новите отбори.

Награждаването на спечелилите отбори бе открито от Моника Ковачка-Димитрова, отговорник Корпоративна социална отговорност и член на лидерския екип в развойния център на SAP. По време на церемонията тя сподели: „Изключително щастливи сме, от голямото развитие на програмата. През 2015 година започнахме със 17 училища, 34 ментори и около 120 ученика. В рамките на четири години достигнахме до над 1000 деца, над 150 учителя и над 77 училища и учебни центрове.“

Радослав Николов, изпълнителен директор на развойния център на SAP в София, връчи наградите на победителите във Фестивала. „Всички присъстващи са победители не защото взимат наградата, а защото са усвоили конкретни знания, научили са се да работят в екип, сътворили са нещо заедно и са отбелязали личен напредък.“

В дивизия Премиер първо място спечели отборът QWERTY 2 от ОУ „Васил Левски”, Разград, второ – ROBO MASTERS от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”, Видин, а на трето място се класира CyberTronic от СУ „Саво Савов“, Пирдоп.

Победител в дивизия А е PYROBOTIX от ПГ „Найден Геров“, Лом, след него се нарежда YoungForce на ППМГ „Екзарх Антим I”, Видин и на трето място – Vendom Genesis JR от СПГЕ „Джон Атанасов“, София. Цитат от ментора на победителите, Марияна Кадамяр: „Изказваме благодарността си към доброволеца, от SAP, който отговаряше за нас! Той преживяваше всичко, с нас! Благодарим за невероятното състезание!“

В дивизия Б призът взе Рубик от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Бургас. В същата дивизия на второ място се класира Kinder Coder от Киндер Кодер – Частен кръжок по програмиране, Свиленград, а на трето – Robot-Ino от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас.

Десислава Цокова, ментор на три отбора от ПГ “Проф. Д-р Асен Златаров”, гр. Видин: “Участието в програмата “Роботика за България” е едно голямо предизвикателство за учениците и техните ментори и неповторимо изживяване. Многообразието от поставени задачи – социални, STEM, екипни, развиват у децата комплекс от знания и умения за справяне с критични ситуации, вземане на решения, представяне пред комисии, умения за говорене и презентиране, креативност. Всичко това оставя добавена стойност в техния живот и подобрява представянето им в училище и извън училищни дейности.”

В организирането на фестивала се включиха над 36 доброволци в ролята на съдии в четирите комисии за трите дивизии и домакини на отборите, много от които бивши състезатели, служители в SAP или ученици.

Програмата е в отговор на липсата на възможности за ранно кариерно ориентиране за деца и младежи, както и професионалното развитие на учители в областта на науката и технологиите. SAP Labs България в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” предоставя възможност за качествено образование по ИТ, създава и развива траен интерес на младите хора към предметите от STEM направлението.

От стартирането на програмата през 2015 година до сега са участвали над 1000 ученици на възраст от 10 до 16 години и 150 учители от 77 училища и учебни центрове в 45 населени места.

Програма „Роботика за България“ осигурява: обучения за менторите, онлайн подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom, събирането и анализ на информацията за изследователските проекти, както и обучение за работа в екип и менторство; оборудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателно поле.

Благодарение на програмата „Роботика за България“ над 150 учители от страната са обучени както в областта на роботиката, така и в придобиването на редица меки умения. В последното издание се включиха и няколко ученика на възраст 17 години, които са извън състезателната категория, като помощник-ментори и по този начин се осигурява още по-голяма приемственост и развитие на децата и училищният им отбор.

За реализираното на програмата от 2015 година са вложени над 160 000 лв. Над 60 общински и държавни училища са оборудвани с програмируем комплект Lego Mindstorms, а много от продължаващите училища са спонсорирани частично за втори такъв.

Доброволният труд през 2019 г. за програмата възлиза на 648 часа от 37 човека.