Впечатляваща египетска изложба от гробницата на Тутанкамон се открива на 10 юли в Бургас
EnteR Наука

Впечатляваща египетска изложба от гробницата на Тутанкамон се открива на 10 юли в Бургас

За първи път в България Древен Египет ще разкрие част от своите тайни от времето на фараоните. Те ще бъдат представени с впечатляващата изложба „Тутанкамон – една недовършена любовна история“, която гостува в Бургас от 10 юли до 30 септември в сградата на Държавната опера. Изложбата представя гробницата на „момчето цар“ Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър. Експозицията съдържа около 100 артефакта, които пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

Експонатите са част от няколко тематични къта, които разкриват атмосферата на царската гробница – „Преддверието“ или „Стаята на могъществото и властта“, „Златният трон“ – наричан още „Шедьовърът на стаята“, „Погребалната камера“, „Съкровищницата“ и „Позлатеният олтар“. Имената им са подбрани в зависимост от разположението им в гробницата и функцията, която изпълняват в отвъдния живот. Преминаването през всяко от пространствата позволява на зрителя да усети в максимална степен мистичния свят на древните египтяни, които са изповядвали специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

„Тутанкамон – една недовършена любовна история“ е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Впечатляваща египетска изложба от гробницата на Тутанкамон се открива на 10 юли в Бургас

Експозицията вече е в Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати. Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането на експонатите.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!