Наука Образование

Вируси, фосили и планети – не пропускате програмата на MediaBircks.bg в Европейска нощ на учените FRESHER

Вируси, фосили и планети - не пропускате програмата на MediaBircks.bg в Европейска нощ на учените FRESHER

Каква е разликата между вирусите и бактериите? Как разкриваме тайни от живота на динозаврите преди 83 млн. години чрез намерените фосили в България? Кои са най-интересните обекти, които можем да наблюдаваме на нощното небе? Не пропускайте да научите отговорите на тези въпроси в Европейска нощ на учените FRESHER от 27 до 29 ноември.

MediaBricks.bg гостува онлайн на Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора, като сме ви приготвили интересни видеолекции с д-р Тома Щилиянов, д-р Латинка Христова и Никола Каравасилев, които за пореден път ще ни разкажат страхотни истории от света на науката. Към тях се присъединяват образователните инициативи „Космически предизвикателства“ и „Университет за деца“ с две практични видеа за най-малките любопитковци.

Всичко това може да гледате във facebook страницата на MediaBricks и facebook страницата на Регионална библиотека Стара Загора, както и на сайта на MediaBricks.bg.

Ето пълната програма:

27 ноември

16:30 – 16:45ч.

Магия FRESHER: Мисия инженер – да си направим въздушно витло

Има ли нещо общо между хеликоптера и плода на явора (двойната крилатка) и трудна ли е работата на инженера? Заповядайте в онлайн работилница на Радостина Аврамова от образователна инициатива „Космически предизвикателства“, за да търсим заедно отговорите на тези въпроси. Ще направите въздушно витло от хартия и ще научите дали да си инженер, изобретател и откривател е лесно като детска игра.

Подходящо за деца на 5 – 10-годишна възраст.

 

17:00 – 17:25ч.

Наука в града FRESHER: Вирус или бактерия? Какво ще направи тялото…

Ветеринарят д-р Тома Щилиянов разкрива разликата между вирусите и бактериите, как реагират клетките на заплаха и как можем да помогнем на тялото да се справи с неканените гости. С богатата си история на научен комуникатор и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab Тома ще отговори на интересни и актуални въпроси за отбранителните сили на тялото ни.

 

28 ноември

17:00 – 17:25ч.

Наука в града FRESHER: Фосили, динозаври и как да ги търсим в България?

Как можем да надникнем в миналото на Земята? Какво ни трябва, за да разгадаем загадките на живота, който е обитавал нашата планета преди милиони години? В това пътешествие във времето ни повежда гл. ас. д-р Латинка Христова от Националния природонаучен музей – БАН, от която ще научим как фосилите разказват истории. Ще надникнем в света на динозаврите и ще научим кои от тях са обитавали границите на днешна България.

18:00 – 18:25 ч.

Наука в града FRESHER: Небето нощем – наръчник за употреба от България

Как работи телескопът и какво можем да видим с него от България? В тази изключително интересна история ни повежда един от ръководителите на българските олимпийци по физика и астрономия Никола Каравасилев. Той ще разкаже за любителските телескопи и най-интересните обекти в нощното небе, които си заслужава да видите.

29 ноември

11:00 – 11:15 ч.

Магия FRESHER: Кръг, квадрат и правоъгълник

Кога ще падне книга на ръба на масата? Как така при кула от книги последната е отвъд ръба на масата и все още е в равновесно положение (без да пада)? В заниманието на образователна инициатива „Университет за деца“ ще научите за центъра на тежестта и от какво зависи дали ще паднем или ще сме стабилни. Ще се забавлявате и с игра с метална кутия, тежест и наклонена повърхност, която след това лесно ще можете да повторите у дома.

Подходящо за деца на 7 – 9-годишна възраст.