Вижте първата в света Click&Touch клавиатура, която има тъчпад върху всички бутони (видео)
Технологии

Вижте първата в света Click&Touch клавиатура, която има тъчпад върху всички бутони (видео)

Стартъпът Clevetura обяви официално новата интуитивна система, комбинираща традиционната клавиатура, мишка и тъчпад в едно. С вградени в бутоните сензори клавиатурата осигурява безпроблемен преход между режими на писане и работа с курсор. Превключването между режимите е автоматично, като вграденият микроконтролер незабавно разпознава и обработва всяко докосване или натискане. Първата в света Click&Touch клавиатура ще се появи на пазара този август.

Вижте първата в света Click&Touch клавиатура, която има тъчпад върху всички бутони (видео)

Технологията Clevetura използва сензори, които са вградени в бутоните. Това е нещо уникално в сравнение с устройства като лаптопи или клавиатури, които използват външен тъч панел. Бутоните реагират на жестове, както тъчпадите или мишките, а потребителите могат да пишат, скролват или придвижват курсора без промяна в положението на китката. Потребителят не се интересува от това какъв режим използва, тъй като системата разпознава отлично това, което той прави в момента.

“За клавиатурата не е необходим отделен тъч панел – самите бутони извършват тази функция вместо вас. Всичко, което трябва да направите, е да плъзнете ръка по бутоните, за да контролирате курсора или да извършвате други операции. Удобно, функционално и спестява време – не е нужно постоянно да сменяте положението на ръцете си. В действителност устройството предлага изцяло ново изживяване при взаймодействие с компютъра,” разказват съоснователите на Clevetura Валентин Сокол и Михаил Крупенков.

Технологията позволява на потребителя да обработва множество едновременни кликвания, докосвания и други движения. Това означава, че могат да бъдат използвани всички обичайни форми на взаимодействие, включително увеличаване, плъзгане при преход между виртуални декстопи и скролване с два  пръста.

Системата ускорява работата ви, особено когато е необходимо да ползвате едновременно клавиатура и мишка. Представете си, че пишете важно съобщение, когато някой ви звънне по скайп. За да откажете разговора с мишка или тъчпад, трябва да преместите ръката си, да придвижите курсора и да натиснете Cancel. С Clevetura можете да откажете разговора само с един жест. Тази форма на взаимодействие е безпроблемна, тъй като потребителят не мисли за входно-изходното устройство.

Стартъпът Clevetura, притежаващ правата върху технологията, от няколко години работи в белоруския Хай-Тек Парк. Сергей Костевич, основател на групата от компании АСБИС, както и на марката Prestigio, e инвеститор в проекта. Близо три години са били необходими, за да се превърне идеята в търговски прототип. В момента се очаква и патент за технологията.

“От самото начало ние вярваме в потенциала на този стартъп и проекта за интуитивната клавиатурна система. За нас е важно да запознаем потребителите с технологията и да демонстрираме функционалността й. Работим тясно с белоруския стартъп. Не става въпрос само за инвестиции – ние промотираме новата технология на глобалния пазар. Устройството и технологията имат огромен потенциал,” заяви инвеститорът Сергей Костевич.

Производството на устройства Clevetura стартира през юли, а Click&Touch клавиатурите с марка Prestigio ще се появят на пазара в края на август. Планира се производство на окло 100,000 устройства до края на годината.

До 5 устройства могат да се свържат едновременно към клавиатурата посредством три Bluetooth канала, USB приемник и кабел Type-C. Потребителят може да променя силата на звука или да превърта напред или назад видеоматериал само чрез плъзвaне наляво или надясно върху бутоните от горния ред. Може да се използва и мобилно приложение за промяна на настройките или ъпдейт на устройството. Клавиатурата е лека и ергономична и има подложки за китките.

Първоначално устройството ще се продава в Беларус, Русия, Литва, Латвия, Украйна, Казахстан и Естония. На по-късен етап продажби ще стартират и в други страни.

Потенциални клиенти ще бъдат технологично напредналите потребители и притежателите на смарт телевизори. В2В индустрията също е възможен клиент за устройството, например за управление на съдържанието на голям екран по време на презентации и събития в сферата на образованието.

“Подкрепата на талантливи хора и обещаващи проекти е една от основните цели на Хай-Тек Парк. Компаниите в него постоянно създават продукти за глобалния пазар. Винаги е радващо, когато белоруски стартъпи, създадени от нулата, получават международно признание. Ще продължаваме да подпомагаме стартъп проекти и за в бъдеще,” заяви директорът на Хай Тек Парк Всеволод Янчевски.

Външната клавиатура не е единственото възможно приложение на технологията Clevetura. Разработчиците възнамеряват да приложат своите знания и идеи и към други устройства, включително лаптопи.