Наука Образование

Вижте над 200 онлайн научни събития по време на Европейска нощ на учените FRESHER 2020

Очакват ни 3 дни Европейска нощ на учените FRESHER – онлайн в над 50 канала в социалните мрежи

Стотици учени от цялата страна ще се включат с представяния, дискусии, демонстрации и лекции в три поредни дни – 27, 28 и 29 ноември. Знаете ли, че растенията, подобно на хората, страдат от затлъстяване? Какви са билките на България и как те се превръщат в лекарства? Как ще отглеждаме растения в Космоса? Можем ли да изпробваме симулатор за космически полети? Върху какви изобретения и иновации работят учените в България? Това са само малка част от въпросите, на които ще намерим отговор в 200 онлайн събития в различни научни области и теми, пряко свързани с живота на малки и големи в тазгодишното издание на Европейската нощ на учените 2020 в България.

Мега събитието, в което участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна по проект на Европейската комисия, ще се проведе тази година изцяло виртуално заради кризата с COVID-19. Ситуацията с пандемията няма да ни позволи да бъдем заедно физически, но програмата предоставя удивителна възможност да направите своя избор от богатото меню от презентации, демонстрации, разговори на живо и други много интересни активности в над 50 канала в социалните медии. В Европейска нощ на учените ще можете да видите стотици действащи учени от България – на различни възрасти, от различни научни области, от институти и университети от цялата страна. Никога не сте имали възможност да посетите толкова много лаборатории и да чуете толкова много вълнуващи разкази за науката, която ни заобикаля, при това от първа ръка – от самите хора, които са й се посветили.

Националната програма ще започне на 27 ноември от 18.00 часа и ще можете да я наблюдавате на профилите ни в социалните мрежи.

https://www.facebook.com/ResearchersBG и в канала ни в You Tube- Европейска нощ на учените.

Приветствие към учените и зрителите ще отправят еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, зам.- министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Програмата ще продължи с презентации, дискусии, демонстрации, филми, виртуални посещения, изложби и много други формати. Водещ на научното студио, което ще е позиционирано в София Тех Парк, ще бъде журналистката от БНТ Надя Обретенова.

В Нощта ще се включат изследователи от образователни институции и организации от София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, община Долна Митрополия, Велико Търново и други. Програмата на всеки от нашите партньори, както и линкове към каналите им за излъчване можете да намерите на – https://fresher-researchersnight.bg/

Кодовото име на иновативния проект за Нощта, в който по едно и също време участват над 400 града в Европа и по света, е FRESHER – абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма “Хоризонт 2020“. Екипът на FRESHER избра за фокус на събитията в Нощта тази година темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Програмата на Нощта ще продължи още няколко месеца и обхваща посещения на учени в училища, инициативи за гражданска наука, и много други

В подготовка за събитията в Нощта стартираха няколко конкурси, в които могат да участват най-вече деца и младежи, обикновено изключени от достъп до наука. „Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки на глухи и слабочуващи деца и млади хора, с което ги предизвикахме да споделят възхищението си от природата чрез изображение на необичайно растение или дърво. „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис с или вдъхновено от звуци от природата. В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени се опитва да насърчи приобщаването на жени в науката с есета. „Корени на вдъхновението“ цели да отличи вдъхновяващи учители, номинирани от свои ученици. Освен това, събираме фонд „Казана дума“ от цитати от или за учени, с който в края на проекта ще издадем нов набор късметчета , които да съпровождат ароматна чаша кафе в заведенията. Дадохме възможност и за кандидатстване в „Един ден в живота на академика“-  вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България – академиците от БАН.

В Нощта ще наградим победителите в някои от конкурсите, а на други ще удължим срока за включване, за да дадем възможност повече деца и младежи да се включат.

Пътеводител в програмата на Нощта можете да видите на –

https://fresher-researchersnight.bg/programa/

 

Партньорите в проекта FRESHER:

 • Център за изследвания и анализи – http://cra-bg.org/
 • София Тех Парк – http://sofiatech.bg
 • Форум Демокрит – https://democrit.com/
 • Британски съвет България- https://www.britishcouncil.bg/
 • Университет по Хранителни Технологии- https://uft-plovdiv.bg/
 • АгроБиоИнститут – https://abi.bg/
 • Медицински Университет – София – https://www.mu-sofia.bg/
 • Медицински университет-Пловдив – https://mu-plovdiv.bg/
 • Технически университет – София – https://tu-sofia.bg/
 • Технически университет – Габрово – https://www.tugab.bg/
 • Минно-Геоложки Университет “Св. Иван Рилски” – http://mgu.bg/new/index.php
 • Химикотехнологичен и металургичен университет – София /ХТМУ/- https://uctm.edu/bg/
 • Национален природонаучен музей – http://www.nmnhs.com/index_bg.php
 • Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН – http://iefem.bas.bg/
 • Българска академия на науките – БАН – http://www.bas.bg/
 • Национална Спортна Академия (НСА) “Васил Левски” – https://www.nsa.bg/
 • Институт по Океанология при БАН – http://io-bas.bg
 • Ruse Chamber of Commerce and Industry / РТИК – https://www.rcci.bg/
 • Географ БГ – https://geograf.bg/bg
 • Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица” – http://izk-maritsa.org/)