Наука

Вижте забележителните кадри на Земята, заснети от космическия кораб Orion, който лети към Луната (видео)

Вижте забележителните кадри на Земята, заснети от космическия кораб Orion, който лети към Луната (видео)

НАСА пусна на живо кадри от космическия кораб Orion, който тази сутрин бе изстрелян към Луната с най-мощната ракета в света в момента SLS (Space Launch System). Предаването показва забележителната гледка на това как корабът вече е на над 90 000 км от Земята и се отдалечава. Апаратът е част от първата тестова безпилотна мисия Artemis 1. Orion ще пропътува 450 000 км от Земята и 64 000 км отвъд обратната страна на Луната, носейки научен и технологичен полезен товар, за да разширим нашето познание за Луната и радиацията в дълбокия Космос. Днешното изстрелване е част от програмата Artemis на НАСА и ЕКА, чиято крайна цел е да отведе хора на лунната повърхност след 50-годишно прекъсване.

Тази сутрин в 8:48 ч. българско време НАСА успешно изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната. Този успех превръща ракетата SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса.

Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната.

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Първо модулът ще направи една обиколка на Земята и след това мисията предвижда да направи няколко обиколки около Луната. Целта е Orion да се завърне на Земята след 6 седмици.

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.