Наука

Вижте Венера и Земята от Марс в нови снимки направени от марсохода Curiosity

Вижте Венера и Земята от Марс в нови снимки направени от марсохода Curiosity

На 2 784-и марсиански ден роувърът на НАСА Curiosity, който е на Червената планета от 2012 година, се обърна към небето и направи снимки на Венера и Земята. Въпреки прашната марсианска атмосфера, марсоходът успява да заснеме родната си планета, малко след залеза на Слънцето на 5 юни.

В панорамните изображения, които Curiosity прави се виждат Земята и Венера. Именно заради праха в атмосферата на Марс, двете планети се забелязват като малки точици, вместо като по-ярки звезди, както би трябвало.

Вижте Венера и Земята от Марс в нови снимки направени от марсохода Curiosity

За да направи снимките роувърът е използвал камерата – Mastcam. Целта на снимките не е била само да се хванат двете планети, но и да се види осветеността след залеза на Слънцето.

НАСА ще обяви в четвъртък важна новина за Марс открита от мисията на Curiosity

В момента марсоходът се намира в южното полукълбо на планетата в кратера Gale. Сезонът на Марс в момента е пролет и тогава се увеличава замърсеността на атмосферата с прахоляк. Учените са решили да видят, как това влияе на видимостта към небесните обекти. Реално, на кадъра с Венера, екипът на Curiosity забелязва, че звезди, които по принцип са средно ярки и се виждат, този път ги няма.

Следващия робот, който НАСА ще изпрати на Марс се казва Perseverance и се очаква да кацне на Червената планета на 18 февруари 2021 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!