Наука

Видео показва срутването на 900-тонната платформа върху чинията на радиотелескопа „Аресибо“

Видео показва срутването на 900-тонната платформа върху чинията на радиотелескопа „Аресибо“

Тази нощ беше разпространено видео, което показва моментът на срутване на 900-тонната платформа върху чинията на радиотелескопа „Аресибо“. Кадрите са уловени от две камери – едната стационарна на кулата и една от дрон, който в този момент е преглеждал състоянието на въжетата, които са държали конструкцията. За съжаление това слага край на легендарния радиотелескоп „Аресибо“, който бе построен през 60-те години на миналия век. С него учените следяха астероиди по пътя им към Земята, както и са извършвани изследвания, удостоени с Нобелова награда.

Още през ноември Националната научна фондация на Съединените щати обяви, че телескопът ще бъде демонтиран, защото може да се срути, след като се скъсаха два от поддържащите го стоманени кабели. През годините „Аресибо“ е издържал на урагани, тропическата влага и множество земетресения в Пуерто Рико.

През 70-те години учените използват „Аресибо“, за да направят първото излъчване на междузвезден радиосигнал като част от проект за търсене на интелигентен живот извън нашата планета. Така през 1974 година е изпратен най-мощният сигнал от нашата планета с цел комуникация извън Слънчевата система.

Някои от успехите на телескопа са, че през 1992 г. с негова помощ е открита първата екзопланета, а през 1981 г. „Аресибо“ е помогнала за създаването на първите радарни карти на повърхността на Венера. Телескопът бе водещ в света за радиоастрономия, като радар на Слънчевата система и предоставяше изключително важни данни в подкрепа на откритията, иновациите и развитието на науката.

Реално „Аресибо“ няколко десетилетия държеше рекорда за най-големия телескоп с една чиния в света.

Учените се надяват, че при разрушаването на радиотелескопа ще бъде запазена обсерваторията към него за бъдещи научни и учебни цели.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!