Наука

Видео на НАСА събира най-зрелищните моменти от историческата мисия Artemis 1 до Луната (видео)

Видео на НАСА събира най-зрелищните моменти от историческата мисия Artemis 1 до Луната (видео)

Днес НАСА разпространи вдъхновяващо видео, което събира най-важните моменти и най-добрите кадри от мисията Artemis 1 до Луната и обратно. В него ще видите всички етапи на историческата мисия, изминала 2 253 081 километра в Космоса – от изстрелването с най-мощната ракета в момента SLS на 16 ноември до приводняването на капсулата в Тихия океан на 11 декември.

В 24 минути са събрани и най-зрелищните моменти от пътуването на космически кораб Orion като първото и второто близко прелитане покрай Луната, достигането на далечна ретроградна орбита около естествения ни спътник и поставянето на рекорд за най-далечно разстояние от Земята на кораб, създаден за пилотирани пътувания.

Успешният край на Artemis 1 дава начало на следващите мисии, които след 50-годишно прекъсване отново ще отведат хора на Луната.

Мисията Artemis 1 стартира на 16 ноември, когато ракетата SLS бе успешно изстреляна. Този успех превръща SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса.

На 21 ноември космическият кораб направи близко прелитане покрай Луната. Той премина на 130 км от лунната повърхност със скорост от 8 210 км/ч. НАСА излъчваше на живо сближаването с Луната и зрителите видяха забележителни кадри на Земята и лунната повърхност.

Космическият кораб Orion направи прелитане покрай Луната и засне забележителни кадри (видео)

На 25 ноември космическият кораб Orion достигна целта си и успешно влезе в далечна ретроградна орбита около Луната.

На 21 ноември космическият кораб направи близко прелитане покрай Луната. Той премина на 130 км от лунната повърхност със скорост от 8 210 км/ч. НАСА излъчваше на живо сближаването с Луната и зрителите видяха забележителни кадри на Земята и лунната повърхност. На 16 ноември НАСА успешно изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната. Този успех превръща ракетата SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса. Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната. Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА: Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение. Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.

На 26 ноември Orion счупи рекорда, поставен от Аполо 13, за най-далечно разстояние от Земята на кораб, който може да превозва астронавти. Orion премина рекордното разстояние от 400 171 километра от планетата ни.

Orion постави нов рекорд за най-далечно разстояние от Земята за кораб, създаден за пилотирани пътувания. На 13-ия ден от своята мисия, космическият кораб бе на 432 210 километра от планетата ни. До сега рекордът се държеше от мисията Аполо 13 – 400 171 километра от Земята.

На 5 декември космическият кораб Orion направи второ близко прелитане на Луната. Апаратът успя да премине само на 127 км от лунната повърхност. След това запали двигателите си за кратко и влезе в курс за прибиране към Земята.

Това е пътят, който Orion измина между Земята и Луната:

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.