EnteR

„Великите филмови режисьори“ и какво не знаете за тях

„Великите филмови режисьори“ и какво не знаете за тях

„Великите филмови режисьори“ е най-пълната, цветна и красива книга за кино на български език, която може да откриете по книжарниците. Компактното издание на американския плакатист Анти Туи и филмовия критик Мат Гласби е наръчник в творчеството и живота на 52-ма от най-значимите имена в историята на кинорежисурата. Ще научите любопитни и малкопопулярни факти за Стенли Кубрик, Педро Алмодовар, Алфред Хичкок, Тим Бъртън, Акира Куросава, Кристофър Нолан, Куентин Тарантино, Дейвид Линч и други. В България „Великите филмови режисьори“ се издава от Orange Books.

„Великите филмови режисьори“ и какво не знаете за тях

Как е осъществен подборът?

Създаването на „Великите филмови режисьори“ не е било лека задача за Анди Туи, защото все пак е доста трудно над 120 години история на киното да бъде сведена само до 52 имена. Затова с Мат Гласби създават правилото за петте филма като барометър за величие. Всяки един от избраните творци в книгата е създал поне пет знакови филма, с които е затвърдил името си през годините.

Защо книгата е различна от всички други книги за режисьори?

Анди Туи е колоритен и оригинален американски художник, чиято специалност са портретите и плакатите. Неговият стил е наистина различен и запомнящ се, защото във всеки портрет влага по нещо характерно и забележително, свързано с личността и работата на човека, когото изобразява. Именно 52-та портрета са най-голямото бижу във „Великите филмови режисьори“.

За кого е подходяща книгата?

„Великите филмови режисьори“ е подходяща за абсолютно всеки, независимо дали е безумно запален киноман или начинаещ любител на киното. Идеална е за подарък, който може да направите на близък или пък на себе си.

Кога излиза?

Официалната премиера на книгата е на 7 ноември от 19 часа в Worky (бул. Янко Сакъзов 32), а по книжарниците може да я откриете от 8 ноември.

„Великите филмови режисьори“ и какво не знаете за тях

Линк към събитието

https://www.facebook.com/events/423416921646811/

Линк към книгата

https://www.orangecenter.bg/velikite-filmovi-rezhisyori.html