Наука Образование

Българско мобилно приложение вкарва добавена реалност към учебния материал

Едно българско мобилно приложение прехвърля училищните упражнения на следващо технологично ниво. Smart Classroom AR е идеален помощник, който използва екрана на смартфона и бележника на ученика, за да вкара добавена реалност към учебния материал.

Приложението дава възможност на децата да усвояват учебен материал под формата на игра със своя смартфон. Приложението е изцяло на български и се реализира като част от социалните проекти на Samsung България, но по никакъв начин не обвързано с устройствата на компанията. Приложението работи на всеки смартфон с Android и е част от инициативата Smart Classroom.

Smart Classroom AR е безплатно приложение и може да го изтеглите от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.infinno.ar.samsung

Идеята е, че всички упражнения са интерактивни и учениците могат да ги разглеждат чрез камерата на смартфона. Например могат да огледат скелета на човешкото тяло от всички страни или да пресметнат, колко ще струват покупките в пазарската количка.  Приложението покрива учебен материал от „Човекът и природата“, „География“, „Биология“, „Информатика и Технологии“.

Това е първото разработено в България приложение с упражнения с добавена реалност. Основните замесени в създаването му са екип на Samsung, програмистите от Infinno, специалистите от „Образование 5.0“ и смел екип от български учители и ученици. Всички упражнения в него са изцяло съобразени с одобреното учебно съдържание от МОН. За сега има 37 упражнения за ученици от 1 до 10 клас. Мотото на идеята е „Часът започва – извади си телефона“.

Ето как работи Smart Classroom AR:

  1. Свали приложението от Google Play.
  2. Избери упражнение за съответния клас/предмет.
  3. Отваря се екран с повече информация за избраното упражнение.
  4. С бутона „Направи“ се стартира камерата на телефона и насочвайки я към началната корица на бележника, упражнението се зарежда и стартира.