Наука

Български учен в екипа, открил, че кометата 2I/Borisov вероятно е най-примитивният обект, наблюдаван досега

Български учен в екипа, открил, че кометата 2I/Borisov вероятно е най-примитивният обект, наблюдаван досега

На 30 март в реномираното научно списание Nature бяха публикувани нови наблюдения на уникалната комета 2I/Borisov, направени с телескопа Very Large Telescope (VLT) на Европейската Южна обсерватория (ESO) с участието доц. д-р Галин Борисов Института по астрономия от БАН. Според учените вторият новооткрит междузвезден посетител на Слънчевата система е и един от най-примитивните обекти, които са наблюдавани някога. Астрономите предполагат, че тази комета никога не е преминавала в близост покрай звезда, което я прави непокътната останка от облака от газ и прах, от който се е образувала.

Image of the 2I/Borisov interstellar comet captured with the VLT

Стефано Бануло и неговите колеги, между които е доц. д-р Галин Борисов от Института по астрономия с НАО – БАН, са използвали инструмента FORS2 на телескопа VLT на ESO, за да изследват детайлно кометата 2I/Borisov с помощта на наблюдателната техника, наречена поляриметрия. Тъй като тази техника често се използва за изследване на комети и други малки тела от нашата Слънчевата система, това позволява на екипа учени да сравнят междузвездния посетител с нашите местни комети.

Екипът е открил, че кометата 2I/Borisov притежава поляриметрични свойства, по които много се различава от останалите комети в нашата Слънчевата система с изключение на Hale-Bopp. За нея също се смята, че е примитивен обект, тъй като последното ѝ преминаване близо до Слънцето е и нейното единствено досега. Съставът на Hale-Bopp се възприема за много подобен на този на протопланетния облак от газ и прах, от който се е образувала преди 4.5 милиарда години нашата Слънчева система.

Анализирайки поларизацията и цвета на кометния прах, екипът достига до заключението, че 2I/Borisov е дори много по-примитивна от Hale-Bopp. Това означава, че тя носи неопетнени следи от газово-праховия облак, от който се е формирала.

Резултатите са приети за публикуване в “Nature Communications” и могат да се намерят на адрес: https://rdcu.be/chLEl

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!