Олимпийци

Български ученици ще участват в най-силния турнир по информатика – Международната олимпиада

Български ученици ще участват в най-силния турнир по информатика – Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

От 13 до 23 септември най-добрите български гимназисти по информатика ще премерят знания в най-престижния турнир в света за годината – Международната олимпиада. В 32-рото издание на състезанието, което ще се проведе онлайн, участват над 340 ученици от 87 държави.

Българският национален отбор за Международната олимпиада по информатика е в състав: Мартин Копчев (10 клас, ПМГ Габрово), Андон Тодоров (10 клас, СМГ), Георги Петков (10 клас, ПЧМГ) и Стоян Малинин (11 клас, ПМГ Хасково) с ръководители гл. ас. Емил Келеведжиев и Илиян Йорданов.

Миналата година българите завоюваха четири заслужени отличия – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медали от Международната олимпиада по информатика, която се проведе в Баку. 

Най-добрите български информатици се прибраха с 4 медала от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Знаете ли, че инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец от 16 до 19 май. Първият председател на Международната олимпиада по информатика е проф. др. Петър Кендеров. Днес състезанието събира участници от над 80 държави.