Образование Олимпийци

Български ученици участват в Международния турнир на младите естествоизпитатели (IYNT)

Български ученици участват в Международния турнир на младите естествоизпитатели (IYNT)
©MediaBricks.bg

12 от най-добрите български ученици по физика, химия и биология участват в Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). Това е най-младият международен турнир по природни науки и тази година домакин на състезанието е Грузия. Там българските гимназисти, разделени в два отбора от по 6 човека, мерят знания с над 100 участници от над 10 държави. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара задачи не се решават на място, а се търсят решения на определени научни проблеми.

България тази година участва с два отбора – отбор „А“ Александра Петкова, Мила Гетова, Невена Брейчева, Илия Василев, Рая Шикова и Стоян Добрев. И отбор „Б“  Христо Христов, Лора Лукманова, Ивайло Къртев, Лора Серафимова, Петър Петров и Мария Методиева. Техни ръководители са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ), Нели Иванова (Izzi Science for Kids), Пламен Иванов (Оксфорд) и Явор Йорданов (НПМГ).

Българският отбор проведе цялата своя подготовка в лабораториите на ЧСУ Izzi Science for Kids.

Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците ще трябва да правят истински разработки, върху поставените 17 задачи, и да защитават своите резултати като отбор.

Международният турнир на младите естествоизпитатели е огромен шанс за тях да се докажат и развиват в света на науката, като някой ден могат да станат едни от най-успешните учени в своята област.